Een Middeleeuwse tip tegen voedselverspilling uit Engeland: broodpudding

Broodpuddingrecept uit 1850. Foto uit eigen archief
Broodpuddingrecept uit 1850. Foto uit eigen archief

Bijna elk land heeft zijn eigen recept voor oud brood. De Fransen maken ‘French toast’, de Italianen Crositini, de Spanjaarden doen mee met de Italianen, wij maken wentelteefjes en de Engelsen maken broodpudding! Heerlijk, niet verspillen zit gewoonweg in onze cultuur. Soms moeten we er alleen even naar zoeken. Dit recept komt uit een kookboek van 1850! En schijnt dat deze maaltijd juist in de middeleeuwen fuore maakte. Een middeleeuwse anti-food waste tip dus.

Tip 43 bread and butter pudding

Ingrediënten:
– enkele snede oud brood (8 stuks)
– boter (150 gram)
– 100 gram suiker
– 600 ml melk
– eetlepel kaneel
– 4 eieren

Doe de melk, eieren, kaneel en suiker in een pan en breng dit kort aan de kook. Echt maar heel kort. Je wilt namelijk niet dat de melk op de bodem van de pan begint te ‘rotten’. Dan verbrandt de melk en krijg je een verbrande smaak in je product.

2/3 van het brood verkruimel je en doe je in een taartvorm of een cakeblik. Dan doe je 150 gram aan boter bovenop het brood. Snijd dit aan plakken. Voeg optioneel nog extra suiker toe (dit gaat karamelliseren, de zoetekauwen onder ons vinden dit enorm lekker) en voeg vervolgens het overige 1/3 deel van het brood toe.

Doe al het melkmengsel in het cakeblik, zodat het brood het vocht opneemt. Zet het cakeblik minimaal 60 minuten in een oven (180 graden) en zorg dat onder het cakeblik een bord staat. Soms komt er nog wat vocht vrij.

Laat dit afkoelen, zodat het kan uitharden.  Vervolgens heb jij je eigen broodpudding, op traditionele Britse wijze! Succes!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

1 reactie op “Een Middeleeuwse tip tegen voedselverspilling uit Engeland: broodpudding”

 1. TIP
  – boter vervangen door pure biologische (en onbewerkte) kokosolie (is bij kamer temperatuur vast zoals boter en niet vloeibaar zoals bvb olijfolie),
  – pure honing ipv suiker,
  – geitenmelk of bio-soja melk (gmo-vrij) gebruiken ipv melk
  – kaneel is een bijzonder kruidje, gebruik de biologische variant om het meest eruit te halen, samen met honing is het een enorme booster voor je gezondheid
  – biologische-vrije uitloop-scharrel- wat is nog meer mogelijk?- eieren gebruiken. 😉

  Zo help je weer mee aan minder "waste" afkomstig van bio-industrie en argrarische sector.

Reacties zijn uitgeschakeld.