Een pluktuin en 99 andere gezonde ideeën voor de BSO

Foto: Dorine Ruter, Flickr

Kinderen brengen heel wat tijd door op de Buitenschoolse opvang (BSO). Handig als ze daar op een leuke manier in aanraking komen met gezonder eten. Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum hebben daarom het programma Smaakplezier uitgebracht. Dit is een map met 100 originele en gezonde ideeën rond eten: van het maken van een eigen pluktuin tot schilderen met groenten.
Lees ook
Zo eet je lekker zonder vet
Top 10 verrassende wereldverbeterende projecten
Marcel Dicke geniet van de kleine dingen in het leven… zoals insecten
Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum: “Wij willen graag kinderen zo vroeg mogelijk leren wat gezond eten is, en dat gezond en lekker samengaan. Thuis, op scholen en ook op de BSO. Hoe beter ze het weten, hoe groter de kans dat ze opgroeien tot gezonde volwassenen met een goed gewicht. Met het programma Smaakplezier op de BSO gaan ze op een leuke manier met gezond en lekker eten aan de slag, en wordt een goede basis gelegd voor de toekomst. “
Smaakplezier op de BSO is een map met 100 activiteiten, verdeeld over zes thema’s: In actie!, Pluktuin, Cre-eet-ief, Onderzoek en ontdek!, De Smaakprofessor en Koken is kikkuh! Met de honderd doe-kaarten uit de klapper gaan kinderen zelfstandig aan de slag. Zo leren ze op een speelse manier nieuwe producten kennen, ontdekken ze waar voedingsmiddelen vandaan komen, gaan ze zelf koken en vinden ze uit wat gezond en lekker eten is.
Diana Kerkhof, pedagogisch medewerker op een BSO, vertelt enthousiast: “Samen met vele kinderen op de BSO heb ik de map mogen uitproberen en dat was één groot feest. Verbazing en verwondering alom bij de kinderen. Ouders vertelden mij dat ze thuis uitgebreid geïnformeerd werden met wat ze nu weer hadden ontdekt of gemaakt. Vanwege het enorme succes hebben we besloten zelf een moestuin te maken op de BSO!”
Bron: Wageningen Universiteit

Over de schrijver