Een rimpelloze toekomst

Rimpels en huidverkleuringen behoren tot de eerste zichtbare tekenen van het ouder worden. Tot op zekere hoogte zijn deze verschijnselen onvermijdelijk. Huidveroudering wordt echter versterkt door externe oorzaken en door rekening te houden met die factoren kun je het verouderingsproces beinvloeden. In het maartnummer van Medisch Dossier worden ze op een rijtje gezet.

Zonlicht
Hoewel zonlicht goed is voor de gezondheid, is overmatig zonnebaden vijand nummer één wat onze huid betreft. Verreweg de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering is de ultraviolette (UV-)straling van de zon. Photoageing (dermatoheliosis), zoals dit wordt genoemd, is zelfs verantwoordelijk voor naar schatting 90 procent van alle zichtbare huidveroudering.
Rimpels, plooien, een droge of ruwe huid, ouderdomsvlekken, spinadertjes en actinische keratose – ruwe, rood- tot bruinachtige wratachtige verdikkingen – zijn overduidelijk tekenen van veroudering. Wie in een zonnig klimaat woont, veel buiten is en een blanke huid heeft, loopt het meest risico.
De meest voor de hand liggende maatregel hiertegen is een zonnebrandmiddel ter bescherming van de huid. Maar beter nog is het om te kiezen voor producten met een fysiek filter of om producten met antioxidanten te gebruiken, omdat deze van nature vrije radicalen bestrijden en daardoor een belangrijke rol spelen bij de bescherming van de huid tegen UV-straling. Ook inwendig gebruik van antioxidanten kan helpen.

Voeding
Een van de belangrijkste factoren voor de conditie van uw huid is voeding.
Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat van het eten van veel groente, peulvruchten en olijfolie een beschermende werking uitging tegen rimpels. Het gebruik van veel vlees, zuivelproducten – met uitzondering van magere melk, yoghurt en kaas – en boter had juist het tegenovergestelde effect. Beschermende voedingsmiddelen waren onder andere groene bladgroente, tuinbonen, boterbonen, noten, olijven, gedroogde pruimen en ander gedroogd fruit, kersen, druiven, appels en thee. De reden daarvan is het hoge gehalte aan antioxidante vitaminen en bioactieve stoffen, aldus de onderzoekers.

Roken en luchtvervuiling
Roken is nog zo’n belangrijke oorzaak van huidveroudering. Mocht u nog een extra motief nodig hebben om hiermee op te houden, denk dan aan uw huid. Door roken neemt de hoeveelheid matrixmetalloproteïnasen (MMP) toe. Dit zijn eiwitten die het collageen, de elastinevezels en het verbindingsweefsel in de huid afbreken11. Ze zorgen tevens voor oxidatieve schade, wat de collageenproductie belemmert. Deze cumulatie van negatieve effecten geeft ook voortijdige veroudering van de huid. En hoe langer u blijft roken, hoe ouder u er gaat uitzien. Maar stoppen loont en geeft meteen een drastische verbetering van de conditie van uw huid. Naast de tabaksrook richten ook uitlaatgassen en andere luchtvervuiling schade aan, zoals een recent Duits onderzoek aantoonde. Het is helaas onmogelijk om vervuilde lucht te vermijden, maar voedsel met meer antioxidanten helpt wel de natuurlijke verdediging van de huid te versterken.

Lees verder: Wat helpt nog meer, Natuurlijke rimpelbestrijders op een rijtje en ‘Hoop in een potje’.

Dit artikel is een samenvatting van een artikel uit Medisch Dossier. Lees het volledige artikel hier.

Foto:
Rick Harris, Flickr.com

Meer lezen?
De 2 belangrijkste wegen naar een gezonde oude dag.
Wetenschappers keren verouderingsproces om.
Waarom vrouwen langer leven dan mannen.

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020