Een rondje om de wereld in toiletten

Foto Cc: David Jones,  Flickr.
Foto Cc: David Jones, Flickr.
Vorige week beschreef Juglen Zwaan op hetkanWel hoeveel je ontlasting zegt over je gezondheid. Volgens hem zouden volwassenen heel trots mogen zijn als er een gezonde drol in de pot ligt.
Maar al kun je nog zulke mooie drollen draaien, je hebt hoe dan ook een plekje nodig waar je dit kan doen.

Een rondje om de wereld in toiletfoto’s laat zien dat mensen heel verschillend denken over een geschikte plaats om hun behoefte te doen.

Allereerst heb je natuurlijk een toilet zoals de meesten van ons hem thuis hebben: een pot, bril, klep en een WC-rol om je billen af te vegen.

Middas Dekkers mist het plateau in de moderne toiletpot

Op de foto zie je een Duitse WC. Deze toiletpot heeft altijd een soort platform waar je het resultaat rustig kunt bekijken. Daarna kun je doorspoelen. Deze toiletten komen ook veel voor in Oostenrijk en Denemarken. In ons land zie je ze steeds minder, tot verdriet van bioloog Middas Dekkers die betreurt dat we hierdoor niet meer aan onze ontlasting kunnen zien hoe het ervoor staat met onze gezondheid.

In Tibet zijn WC’s lekker simpel; neerhurken bij een soort van graf met het WC-papier in de aanslag.

In hotels zie je vaak twee toiletten naast elkaar. Trap er niet in: de ene is een „bidet” om je achterste mee te wassen.

Toiletten in Japan en Azië

Japanse toiletten lopen nogal uiteen. Bij sommige toiletten hurk je neer, met je gezicht naar het toiletpapier. Maar er zijn ook hi-tech varianten: plof lekker neer en laat de machine alles afvegen en schoonmaken.

In Azië is dit toilet erg populair. Je benen wijd en hurken, en als je klaar bent kun je alles wassen met de kraan en de emmer.
Maar er zijn publieke toiletten in Azië waar je kunt kiezen: hurken of zitten.

In India heet dit een Desi toilet. Geen toiletpapier, maar een emmer en een lepel. Vul de emmer gelijk en zorg dat hij bereikbaar is vanaf je positie op je hurken.

Je achterste schoon spuiten

Aziaten gebruiken trouwens geen WC-papier, want zij hebben het achterste-pistool. De kracht van de straal varieert nogal. Dus voordat je hem op jezelf richt, check even hoe hard hij spuit.

Bij het zien van de foto’s vroegen wij ons nog wel af of de kwaliteit van het toilet bijdraagt aan de schoonheid van de drol. Zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je spontaan niet meer kan poepen in een prachtig toilet, omdat je deze niet wilt bederven met een mislukte drol?

Over de schrijver

1 reactie op “Een rondje om de wereld in toiletten”

Reacties zijn uitgeschakeld.