Een schoon strand zorgt voor meer zandkastelen

Bron: jmd41280 (Flickr.com)

We vinden een schoon Nederland prettiger, mooier en socialer, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Stichting NederlandSchoon. We waarderen het belang van een schone omgeving een 8.3, terwijl we onze huidige leefomgeving een 7.3 geven. Daarnaast blijkt uit ‘De effecten van een schoon Nederland’ dat we in een schone straat meer contact hebben met buren, op een schoon strand meer zin hebben om zandkastelen te bouwen en met een schone bushalte vaker kiezen voor de bus.
Schoner is gezonder
Een schone speeltuin wordt door 50% van de respondenten als gezonder ervaren. We laten onze kinderen daar langer spelen, omdat er minder op de hygiëne gelet hoeft te worden. Een ander voordeel van een schone omgeving, is dat het ook langer schoon blijft. Onderzoekers vroegen de respondenten naar hun gedrag in een schone omgeving en veel Nederlanders gaven aan die omgeving zelf ook schoon te houden en eigen rommel op te ruimen.
Stichting NederlandSchoon heeft als hinder van zwerfafval te voorkomen en te bestrijden. In hun nieuwe campagne richten ze zich op de positieve effecten van een schone buurt. Directeur van NederlandSchoon Uli Schnier: “We kiezen bewust voor een positieve benadering met de nadruk op het feit dat Nederland schoon is en wat daar de voordelen van zijn. Uit onderzoek is gebleken dat een positieve benadering veel meer effect heeft op gedrag dan wanneer je focust op het probleem.”
Landelijke opschoondag
Elk jaar organiseert NederlandSchoon in samenwerking met het ministerie van VROM de Landelijke Opschoondag. Honderden gemeenten luiden die dag op feestelijke wijze de voorjaarsschoonmaak in. De Landelijke Opschoondag op 10 maart 2012 is tevens het startsein voor de Week van Nederland Schoon. Deze hele week staat in het teken van de schoonmaak en zullen vrijwilligers Nederland een stukje schoner maken. Zo wordt op het traject Breukelen – Den Bosch langs de A2 al het zwerfafval verwijderd.
Bron: Nederlandschoon.nl
Lees ook
Vrouwen eisen einde aan loonkloof
Nieuwe iPad is nog niet groen genoeg
Stap virtueel in duurzaam Nederland

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020