Een stil protest: met 200 miljoen de wereld veranderen

De afgelopen maanden gingen honderdduizenden jongeren de straat op. Met spandoeken, spreekkoren en stakingen strijden ze voor hun toekomst op een leefbare planeet en eisen dat regeringen actie nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Ondertussen is er ook een ‘stil’ protest gaande, van vermogende mensen die met hun miljoenen de wereld veranderen.  

De overheid gaat te langzaam

Voor iedereen die een beetje om de wereld geeft, gaat het tempo waarin overheden actie nemen om klimaatverandering tegen te gaan echt veel te langzaam. En terwijl de ene natuurramp de andere opvolgt, gebruikten we in 2018 weer meer fossiele brandstoffen dan ooit tevoren.

Wereldwijde klimaatzaken

NGO’s en non-profits doen er alles aan om overheden onder druk te zetten, onder andere via het rechtssysteem. In Nederland hebben we de klimaatzaak van Urgenda en de zaak van Milieudefensie tegen Shell. In de VS klagen jongeren tussen de 11 en 20 de Amerikaanse overheid aan en ook in andere landen lopen rechtszaken. Toch zijn dit zaken van een lange adem, maar waar we nu veel van kunnen verwachten is de divest/invest beweging. Divest is het tegenovergestelde van investeren, dus het geld weghalen bij specifieke bedrijven.

De familie Rockefeller nam het voortouw

Deze beweging is in de VS al een tijdje aan de gang, geïnitieerd door de familie Rockefeller. Eén van de rijkste families aller tijden, die geld verdiende met olie. Al voordat klimaatverandering een zichtbaar probleem werd, beseften zij al dat het anders moest. In 1990 besloten ze om klimaatverandering tegen te gaan en vanaf 2005 zetten zij daarvoor het volledige vermogen van het Rockefeller Borthers Fund in.

Niet ten koste van de planeet

In 2014 besloten ze om een volgende stap te zetten en al hun investeringen uit fossiele bedrijven te halen. Ze vonden het hun morele verplichting. Ze waren misschien zelf groot geworden met olie, maar wilden dit niet blijven doen ten koste van de planeet. Binnen een jaar stapten ze met een groot deel van hun investeringen uit teerzand en steenkool. Daarna volgden allerlei andere fossiele energiebedrijven. In 2017 hadden ze nog maar 1.7% van hun geïnvesteerde vermogen in fossiele brandstof.

Een stil protest kwam op gang

De divest actie van de Rockefeller familie kreeg veel navolging. Niet alleen van andere vermogene families, maar ook van Staten, de World Council of Churches, de Norwegian Sovereign Wealth Fund, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

22 Nederlanders met 200 miljoen euro

Ook in Nederland komt deze beweging volop in ontwikkeling. Tweeëntwintig vermogende Nederlanders beloofden vorige week dat ze binnen vijf jaar hun beleggingen in fossiele energie zullen afstoten. Al hun persoonlijke investeringen zullen volledig vrij zijn van vervuilende investeringen en dat is bij elkaar opgeteld toch zo’n 200 miljoen euro.
Het doel is dat deze beweging ook andere mensen inspireert om hun vermogen duurzaam te beleggen, of in elk geval hun geld bij een duurzame bank onder te brengen. Hoe minder we investeren in fossiele energie, hoe sneller de transitie gaat en grote kans dat het op lange termijn financieel ook nog interessant is.

Over de schrijver

1 gedachte over “Een stil protest: met 200 miljoen de wereld veranderen”

  1. Ik geloof niet in klimaatverandering door toedoen van de mens, ik geloof wel in milieuvervuiling door de mens, ik geloof niet in een te hoog CO2 gehalte volgens mij is deze veel te laag, bomen en planten hebben CO2 nodig om te groeien en geven er zuurstof voor terug, met een te laag CO2 niveau van beneden de 180ppm is er zelfs geen leven meer mogelijk.
    Gelukkig planten ze in China en India massaal bomen, door deze beide landen wordt het weer groener op deze aarde

Reacties zijn gesloten.