Een stukje bewustzijn

(Gemaakt in samenwerking met campz.nl). Wie bewaart, die heeft wat. Dit oeroude cliché is er een die vaak in de volksmond gebruikt wordt en zelden ten uitvoer gebracht wordt. We vinden het prettig om dit in een materiële context te kunnen plaatsen wat vaak gebonden gaat met een emotionele gedachte. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld dat ene paar schoenen dat je eigenlijk niet weg wilt gooien omdat je er misschien wel de mooiste kilometers mee hebt gemaakt tot nu toe, maar de rationele gedachte er achter is dus vaak onderhevig aan het sterke gevoel, want eigenlijk kan je de schoenen beter weg doen omdat ze ‘af’ zijn. Maar als de tegenhanger van bewaren weggooien is, dan hebben we allemaal schuld.
Wegwerpconsumptie
Algemeen bekend is dat wij Nederlanders gemiddeld 50 kilo voedsel per jaar weggooien, wat ongeveer neerkomt op 350 euro per jaar. Het weggooien van voedsel heeft niet alleen een directe consequentie voor de ‘daders’, namelijk de portemonnee, globaal heeft het ook effect en wel op de zogenaamde ‘carbon footprint’, ofwel emissies die van invloed zijn op het broeikaseffect. Ons consumptiepatroon is dus ook belangrijk om in het achterhoofd te houden. Om uw eigen persoonlijke carbon footprint te berekenen kan u kijken op de website van het CBS.
Kwaliteit & Duurzaamheid
Om even weer terugkomen op het originele thema. Het is dus belangrijk om niet zomaar dingen weg te gooien, of in ieder geval om het recyclen in acht te nemen. Om nog een stapje verder terug te gaan is het wijsheid om goed na te denken bij de aankopen die men doet. Kwaliteit gaat meestal gepaard met een hogere prijs, maar het gaat daardoor dus ook langer mee. Kwaliteit en duurzaamheid zijn actuele thema’s in de productiemaatschappij van tegenwoordig, dus wie mee wil denken stelt dit als centraal thema. En zo geldt dit bijvoorbeeld ook voor spullen die we niet dagelijks nodig hebben. Voor de vakantiespullen is het ook wijsheid om eens op www.campz.nl te kijken om te zien wat het assortiment nog aan kan vullen. En niet alleen die spullen waar men bewust bij stil staat kunnen een effect hebben op het milieu binnen het vakantie thema kan er ook stil gestaan worden bij de manier van vervoer, het doel van de vakantie etc. Een groene vakantie is misschien ook wel de moeite waard om over na te denken, zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.
Bron: Campz