Een tussenstand na tien dagen ontspullen

Hoera! Ik heb eenderde van de ontspullen-challenge achter de rug. Het ging niet zonder slag of stoot, maar één ding is zeker: het lucht heel erg op. Tien dagen geleden ben ik begonnen aan The Minimalist Game, een challenge waarbij ik dertig dagen lang iedere dag meerdere spullen moet weggooien of weggeven. Ik begon optimistisch, maar het is toch iets moeilijker dan ik dacht. 
Het lukte bijvoorbeeld niet om iedere dag het schema aan te houden. Op de eerste dag gooide ik netjes één ding weg, dag twee en drie gingen ook goed, maar bij dag vier ging ik de mist in. Die dag heb ik zelfs helemaal overgeslagen. Een typisch gevalletje tijdgebrek. Maar ik heb het goedgemaakt. Op dag vijf heb ik in totaal van negen spullen afscheid genomen.
Nu, tien dagen later, heb ik de bezem gehaald door de (belachelijk) grote hoeveelheid sjaals en mutsen, zijn de keukenkastjes doorgespit en ook de beruchte witte la (zie vorige blog) heeft eindelijk weer daglicht gezien. Ik kwam voornamelijk papierwerk tegen, maar ook een kaarsenstandaard, goedkope telefoonhoesjes, een heleboel verjaardags- en kerstkaarten en opladers. Uit de woonkamer heb ik veel boeken verbannen, een kussentje van de bank (die had ik jaren geleden al weg moeten doen, een doorn in het oog), een puzzel en een paar spelletjes. In de weggeefdoos ligt ook nog een warmhouder voor thee, een borrelhapjeschaal, een heleboel dvd’s en een voetenbankje.
Spullen

Doe het samen

Inmiddels heb ik een vriendin bereid gevonden om ook mee te doen aan de challenge. En dat kan ik je aanraden. We houden elkaar op de hoogte en in sommige gevallen maken we elkaar jaloers. Of beter gezegd: zij mij. Ze belde me twee dagen geleden op om te vertellen dat ze al op dag 17 is (als je het aantal ontspulde spullen telt). What?! Hoe dan?! Ze kon niet meer stoppen, was haar verklaring. Misschien moet dat bij mij nog komen?

Een beetje van Marie Kondo

Zoals je misschien wel weet is Marie Kondo een kei in opruimen. Ze raadt iedereen aan om per categorie op te ruimen. En dat werkt goed. Ik heb de keuken nu gehad en morgen begin ik aan het tweede deel van de woonkamer. Daarna moet ik nog de slaapkamer (en onder het bed, help, dat is een puinzooi) en de badkamer. Maar je kunt ook zelf categorieën bedenken. Zo tipte een lezer dat ze alle gebruiksaanwijzingen heeft doorgespit. Alleen degenen waarvan het apparaat ook nog in huis aanwezig is, heeft ze bewaard. Klinkt logisch, maar ik weet zeker dat bij ons in huis ook een berg gebruiksaanwijzigingen ligt van drie apparaten geleden.

‘Ben je nu al aan het inpakken?’

Afgelopen week kwam een vriendin op bezoek en even dacht ze dat ik gek was geworden. Ze weet dat ik heel graag naar Den Haag wil verhuizen, maar ze weet ook dat we nog helemaal geen nieuw huis hebben gevonden. Toen ze de dozen zag staan dacht ze éven dat ik gewoon alvast met inpakken was begonnen. En ik moet haar nageven, zo ziet mijn huis er momenteel ook uit, maar schijn bedriegt dus.
Het wordt tijd dat ik de eerste lading met ontspulde spullen naar een nieuwe bestemming breng. Een deel gaat naar de kringloop, maar na een beetje research kwam ik erachter dat er nog veel meer geschikte adressen zijn voor tweedehands spullen. Geloof me, spullen wegdoen gaat een stuk makkelijker als je weet dat anderen er heel blij mee zullen zijn (en die gedachte werkt vooral als je straks op dag 18 zit, als ik mijn ontspulvriendin moet geloven).
Moving for People
In Griekenland zitten de vluchtelingenkampen nog altijd bomvol. De lokale hulpverleners geven aan dat er nog altijd een tekort is aan heel veel spullen. Er zijn verschillende inzamelpunten in Nederland waar je je spullen naartoe kunt brengen.
Speelgoedbank
Speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen ligt vaak te verstoffen ergens in huis, maar je kunt het ook naar een speelgoedbank (ergens in Nederland) brengen en andere kinderen heel blij maken.
Weggeefwinkel
Dit initiatief heeft ook meerdere adressen in Nederland. Je kunt je spullen brengen (mits schoon en heel) en anderen mogen het gratis meenemen.

De komende twintig dagen

De eerste tien dagen heb ik overleefd, maar nu volgt het zwaarste gedeelte van de challenge. Ik moet straks DERTIG dingen op één dag wegdoen. Oef.
Hoe gaat het bij jullie? En waar brengen jullie je spullen naartoe? Laat het me weten via redactie@hetkanwel.nl! Ik kan wel wat tips en steun gebruiken. Dan ga ik nu aan het tweede gedeelte van de woonkamer beginnen. Tot snel!

Over de schrijver

8 gedachten over “Een tussenstand na tien dagen ontspullen”

 1. Pingback: Dertig dagen ontspullen: het eindresultaat - hetkanWEL

 2. Hoi! Ik ben zelf ook bezig om per categorie op te ruimen en te ontspullen. Ik breng veel naar de kringloop, maar ook boeken naar school, kleding&speelgoed naar een stichting voor minima, een hele zak met allerlei speelgoed voor een wachtkamer van een specifieke afdeling van het ziekenhuis waar ze weinig hadden. En natuurlijk naar vrienden en familie. Er zijn heel veel organisaties die blij zijn met jou spullen. Even rondkijken /vragen in je omgeving levert vaak veel op.
  Succes verder!

 3. Met ontspullen ben ik al zo’n twee jaar bezig. Ik ga zo af en toe een ruimte of kast door. Het gekke is: ik koop er bijna niets bij, maar toch kan er altijd wat weg! Steeds vind ik toch weer iets wat ik wel had maar niet nodig had.

 4. Hoi Mikkie,
  Dank voor je reactie!
  Ik ga niet zover hoor 😉 Het moet nog wel een beetje aangenaam blijven natuurlijk!
  Groet!
  Sjoske

 5. Heel mooi! Compliment. En als je ouders of grootouders op bezoek komen laat je ze op de vloer zitten? En ze mogen allemaal uit 1 kopje drinken?

Reacties zijn gesloten.