Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: de Oxidesk Power Station

Oxidesk Power Station
Beeld: ASN Bank Wereldprijs
De Top 50 wereldverbeterende ideeën van 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Zorg & Welzijn’ is de Oxidesk Power Station. Dit apparaat houdt mensen in beweging op kantoor en in de toekomst wekt het zelfs energie op.

Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht. We worden zwaarder, omdat we ongezonder eten en minder bewegen. Werknemers die voldoende bewegen zijn juist gezonder, fitter, verzuimen minder en zijn minder vaak te dik. Veelvuldig langdurig zitten brengt een gezondheidsrisico met zich mee brengt dat vergelijkbaar is met roken. Acht uur stilzitten op het werk kun je ook niet compenseren door ‘s avonds te fitnessen.

Naar een idee van TNO

De Oxidesk is gebaseerd op een idee van TNO: bewegen tijdens het werk. Het apparaat is een compacte flexwerkplek. Je werkt en beweegt tegelijkertijd. De bewegingen van de benen zijn gemakkelijk onbewust uit te voeren, waardoor je ongestoord je werk kunt doen.

TNO onderzoek heeft aangetoond dat werken op de Oxidesk net zo efficiënt is als werken aan een gewoon bureau met een bureaustoel. Sterker nog: 36% van de testpersonen gaf aan dat de concentratie zelfs verhoogd werd door het gebruik van de Oxidesk.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ervaring. Een klein beetje beweging – niet meer dan dat – verbetert de bloedsomloop en heeft een positief effect op alertheid, creativiteit en besluitvaardigheid.

Energie opwekken terwijl je op kantoor werkt

Als je de Oxidesk uitbreidt met een generator, verhoog je de intrinsieke motivatie van mensen om de Oxidesk te gebruiken. De energie die ze opwekken, wordt omgezet in stroom voor smartphone, tablet of laptop.

Aan het einde van iedere sessie krijgen gebruikers een kwisvraag op de smartphone waarmee ze spelenderwijs meer leren over de hoeveelheid energie die ze hebben opgewekt. Op langere termijn vergroot dit het energiebewustzijn, wat kan leiden tot bewustere, energiebesparende keuzes in het dagelijks leven.

Volg de Oxidesk Power Station op weg naar misschien wel het beste idee voor een betere wereld in 2015.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020