Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: De Watermaker

Schermafbeelding ASN Bank Wereldprijs
Schermafbeelding ASN Bank Wereldprijs
De Top 50 beste wereldverbeterende ideeën voor 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Duurzame energie, natuur en milieu’ is De Watermaker. Dit is een verticaal stadspark dat regenwater opvangt en zuivert tot drinkbaar water. Daarnaast gaat het wateroverlast en hittestres in de stad tegen. Dat is hard nodig nu we ook in Nederland de gevolgen van klimaatverandering merken.

Tegenwoordig raken binnensteden bijna elke zomer wel overspoeld na een fikse regenbui. Door de grote hoeveelheid verharding en de dichte bebouwing kan het regenwater nergens heen, waardoor straten en huizen onderlopen. Rioolsystemen raken overbelast en moeten noodgedwongen overstorten op schoon oppervlaktewater. Zo tast klimaatverandering dus ook de kwaliteit van ons (drink)water aan. Schoon water wordt schaars.

De initiatiefnemers van De Watermaker hebben daarom een revolutionair voorstel: „Vang het regenwater op door planten die het midden in de stad kunnen zuiveren. Boven op gebouwen, parkeergarages, leegstaande kantoren, in een bestaande gebouwconstructie of op braakliggende terreinen.”

De Watermaker: een waterzuiverend, verticaal stadspark

De Watermaker bestaat uit een getrapt systeem van zuiveringstuinen. De constructie kan bovenop bestaande gebouwen geplaatst worden, maar kan ook als zelfstandig ‘gebouw’ worden ontwikkeld. De constructie kent verschillende niveaus met bakken waarin speciale planten groeien die het water zuiveren. Zo ontstaan verschillende tuinen met elk een eigen karakter en specialisme: de ‘Bezinktuin’, ‘Zware metalen-tuin’, ‘Ammoniak-fosfaat-tuin’, ‘Vluchtige Organische Stoffen-tuin’ en de ‘Stikstof tuin’.

Dit nieuwe, functionele groen zuivert niet alleen het water, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan de stadsecologie. Het regenwater stroomt onder vrij verval door de tuinen en wordt stapsgewijs gezuiverd. Het stromende water zorgt voor koelte en vermindert hittestress op tropische zomerdagen, een ander gevolg van klimaatverandering.

De Watermaker kun je bereiken via een route die tussen de verschillende tuinen door slingert. Initiatiefnemers Jorrit en Wieteke: „Vanaf verschillende uitzichtplatforms en een waterbar kun je over de stad uitkijken. Het park is hierdoor een bezienswaardige bestemming.”

De Watermaker verdient zichzelf terug

De initiatiefnemers hebben veel vertrouwen in de hoeveelheid zuiver water die het park oplevert. „Elke 24 uur produceert De Watermaker op een gemiddeld dakoppervlak van bijvoorbeeld een parkeergarage of kantoor zo’n 19.200 liter schoon, drinkbaar water. Dit komt neer op 38.400 flesjes water van 50cl, verkrijgbaar bij een tappunt op straat.”

Water dat niet wordt gedronken, slaat De Watermaker op in een bassin dat je ook kunt gebruiken als zwemvijver of voor het sanitair in de omgeving. Bovendien worden extra overschotten op het oppervlaktewater geloosd waardoor daar de waterkwaliteit verbetert. Het water doorloopt de cyclus twee keer en wordt door een pomp, die draait op zonne-energie, opnieuw boven in het systeem gebracht. De laatste stap vormt machinale sterilisatie en kwaliteitscontrole. Vervolgens is het water drinkbaar. Het kan worden verkocht voor consumptie waardoor het plan zichzelf geleidelijk terugverdient.

Volg De Watermaker op weg naar misschien wel het beste wereldverbeterende idee van 2015.

Over de schrijver

1 reactie op “Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: De Watermaker”

  1. Graag wil ik een idee tegen droogte in Afrika opperen:

    Grote waterzuiveringsinstallaties (zoetwaterinstallaties) plaatsen aan de kusten van Afrika die het zoute water ontzilten. Daarvandaan kanalen graven door het land om het zoete water door het land te laten vloeien.

    Als hiermee 50 jaar geleden was begonnen, dan hadden ze nu met veel minder droogtes te kampen gehad.

    Met vr. groet

    Nel

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020