Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: Firefly

Firefly
Beel: Asn Bank Wereldprijs
De Top 50 wereldverbeterende ideeën van 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Veiligheid en sociale cohesie’ is Firefly. Dit initiatief wil een glow in the dark ontwikkelen voor fietsen die vier uur zichtbaar blijft.

Het idee om glow in the dark voor fietsen te ontwikkelen ontstond in Amerika, waar initiatiefneemster Miranda een arts begeleidde die voor een goed doel van de Oost- naar de Westkust fietste.

“De gevaarlijkste momenten ontstonden niet eens zo zeer op de momenten dat de fietspaden ophielden te bestaan of als hij een woestijn moest doorkruisen….maar op de momenten dat de zon onderging. Ik had, omdat ik zelf dezelfde rit per busje afgelegde genoeg tijd om na te denken over hoe dit beter zou kunnen.”

Ook in Nederland kan fietsen veiliger. Verreweg de meeste ongelukken gebeuren in het donker.
Er bestaan al wel fietsen met een glow, maar die geven niet langer dan een uur licht.
Miranda: “Er bestaan technieken om een langere glow te creëren, maar die worden nog niet toegepast op fietsen. En dat is precies wat wij willen doen.”

Als start up wil Firefly samen met een bedrijf dat is gespecialiseerd in product- en procesinnovatie de langdurige glow in the dark ontwikkelen. De eerstvolgende stap die het bedrijf nu wil zetten is een haalbaarheidsonderzoek. Hiervoor neemt Firefly deel aan de ASN Bank Wereldprijs: met het prijzengeld kan een onderzoek worden betaald.

Volg Firefly in de competitie om het beste wereldverbeterende idee van 2015 te worden.

Over de schrijver