Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: LENA

Beeld: Asn Bank Wereldprijs
Beeld: Asn Bank Wereldprijs
De is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Eerlijke handel, mode en voeding’ is LENA. Dit is de kledingbibliotheek van Amsterdam waar je mooie vintage kleding, maar ook kleding van opkomende ontwerpers en duurzame labels kunt lenen en kopen. Altijd iets nieuws in je kast én bijdragen aan een betere wereld.

De mode-industrie is geëvolueerd naar een vorm van massaproductie en -consumptie. Zogenaamde ‘fast fashion’ ketens zoals H&M, Primark en Zara verleiden consumenten tot overconsumptie. Kledingkasten puilen uit met kleding die weinig en soms zelfs nooit gedragen wordt. Deze verspilling zorgt onder andere voor schaarste van grondstoffen, kinderarbeid, uitbuiting en een groeiende afvalberg.

Kledingbieb LENA wil hier een nieuw modebewustzijn tegenover stellen. Initiatiefneemster Suzanne: “Genieten van het gevoel van nieuw, maar niet perse zoveel hoeven bezitten.”

De kledingbibliotheek is sinds eind vorig jaar open. Sindsdien gaat het snel met het initiatief. “We zijn sinds december 2014 open, en zitten sindsdien in een sneltrein van ervaringen, feedback, leermomenten en vooral veel nieuwe ideeën”, zegt Suzanne. „We zijn volop bezig met plannen om ons concept uit te bouwen en nog veel meer mensen de mogelijkheid te bieden via LENA kleding te lenen. LENA 2.0 noemen we het zelf. Meer uitleenpunten in Amsterdam, waarna andere steden volgen en we uiteindelijk lenen voor iedereen toegankelijk kunnen maken.”

LENA heeft grote plannen

LENA heeft een plan gemaakt voor de komende drie jaar waarbij de groei van het leensysteem centraal staat. „Tot en met 2016 ligt de focus op het uitbreiden van LENA binnen Amsterdam, om zo een grotere doelgroep te bereiken”, vertelt Suzanne. „Dit zal deels offline en deels online zijn. Ook zijn we bezig om onze software te optimaliseren in functionaliteit voor zowel klanten als merken en andere ondernemers. Daarna gaan we ons richten op het uitbouwen van een online library, om zo ook buiten Amsterdam te kunnen uitlenen.”

Om de plannen te realiseren hoopt LENA de ASN Bank Wereldprijs te winnen, maar als je wilt kun jij de kledingbieb ook helpen.

“We zijn vooral op zoek naar mensen die in ons project geloven en het samen met ons willen laten groeien. Dat is enerzijds op financieel niveau in de vorm van een businessangel, maar ook op het gebied van kennis, netwerk, enthousiasme en ervaring zijn we altijd op zoek naar mooie samenwerkingen.”

Dagbesteding voor jonge mensen met burnout

“We zijn ook bezig een sociaal project op te zetten, waarbij we dagbesteding bieden aan jongeren met een burnout. Op een burn-out op jonge leeftijd ligt vaak een taboe. Vaak betreffen het starters en wordt er in de maatschappij laconiek op gereageerd, je bent tenslotte pas net begonnen met werken. Wij willen daar iets aan doen. Voor mensen met een burnout is het van belang op een laagdrempelige en vrijblijvende manier nuttig bezig te zijn tijdens de periode van herstel naast hun professionele behandeling. Ook is er behoefte aan een veilige omgeving, een goed gesprek en simpele activiteiten die geen geestelijke inspanning vereisen. Dat bieden we met ons dagbesteding project. Wekelijks kunnen mensen bij LENA terecht om lekker bezig te zijn, een goed gesprek te hebben en alles even los te laten. Denk hierbij aan activiteiten als wassen, strijken, kleine reparaties en online reserveringen voorbereiden.”

Volg LENA op weg naar misschien wel het beste wereldverbeterende idee van 2015.

Over de schrijver