Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: Spireaux

Beeld: Asn Bank Wereldprijs
Beeld: Asn Bank Wereldprijs
De top 10 wereldverbeterende ideeën is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Eerlijke handel, mode en voeding’ is Spireaux. Dit bedrijf wil gezond en duurzaam voedsel in Nederland produceren door het gebruik van Spirulina.

De waardeketens van de huidige voedselindustrie zijn lang, inefficiënt en zeer belastend voor het milieu. Door verse Spirulina te gebruiken, gekweekt in speciale reactoren, kunnen gezonde eiwitten worden geproduceerd voor een fractie van de ecologische kosten. Het compacte ontwerp van de reactoren zorgt dat ze in iedere stad kunnen worden geplaatst, dicht bij consumenten.

Gezonde voedingsstof en geschikt basisingrediënt

Spirulina staat bekend als algje, maar het is eigenlijk een cyano bacterium. Dit houdt in dat er geen celwand om de nucleus van de cel zit. Dit heeft als voordeel dat spirulina rauw goed opneembaar is voor het lichaam, zonder nabewerking. Daarentegen moet je Algjes nog chemisch of mechanisch bewerken voordat je ze kunt eten.

Jury Test Spirulina. Foto: Asceline Groot.
Jury Test Spirulina. Foto: Asceline Groot.
In Spirulina zitten veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, omega vetzuren, vitamines, mineralen en phycocyanin. Hierdoor versterkt het onder andere het immuunsysteem en bevordert het de ontwikkeling van de hersenen. Spirulina wil een een vers product leveren dat volledig geur- en smaakneutraal is. „Hierdoor kan het als basisingrediënt worden gebruikt voor allerlei voedselproducten zoals vegaburgers, smoothies en sauzen”, zegt initiatiefnemer Tim.

„Momenteel zijn wij druk bezig met de verfijning van onze vierde generatie LED photo-bioreactor”, gaat hij verder. „De afgelopen jaren hebben wij grote stappen gezet om de efficiëntie van de reactoren te verbeteren en ze geschikt te maken voor grootschalige productie. Verder hebben wij afspraken gemaakt met leveranciers en potentiële afnemers en mogelijke marktimplementaties geanalyseerd.”

Wint Spireaux de ASN Bank Wereldprijs? De finale is op 19 november in Le:en in Utrecht. Meld je aan.

Volg Spireaux op weg naar misschien wel het beste idee voor een betere wereld in 2015.

Over de schrijver