Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: Sustainer Homes

Beeld: Asn Bank Wereldprijs
Beeld: Asn Bank Wereldprijs
De Top 25 wereldverbeterende ideeën van 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Duurzame energie, natuur en milieu’ is Sustainer Homes. De initiatiefnemers willen oude zeecontainers recyclen tot de eerste zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. Met de meest recente innovaties in zonne-energie, windenergie en waterzuivering worden alle benodigde energie en water opgewekt binnen de beschikbare 30 m2.

Tiny houses en modulair wonen zijn sterk in opmars, maar Sustainer Homes zijn de eerste die geen enkele aansluiting nodig hebben op het riool, water-, gas-, of elektricteitsnet, maar wel alle comfort en faciliteiten bieden van een normaal huis. De huizen zijn praktisch ‘draadloos’ en dus makkelijk verplaatsbaar.

Initiatiefnemer Gert: „Uiteindelijk doen we in een off-grid huis waar de samenleving als geheel heen moet: een duurzame en volledige circulaire wereld van morgen. Voor velen lijkt dit gepaard te gaan met inleveren op comfort of prijs. Wij willen laten zien dat met de huidige technologie compleet zelfvoorzienend wonen en normaal leefcomfort hand in hand kunnen gaan.”

Sustainer Homes gaat zelfs nog een paar stappen verder. De eerste voltooide pilotversie wordt gebruikt om samen met Eneco en de makers van TOON het eerste digitale platform te ontwikkelen waarop alle off-grid algoritmes samenkomen en de Sustainer Home zo ‘smart’ mogelijk wordt.

Overal wonen waar je wilt

Als off-grid woning is de Sustainer Home, net als in zijn vorig leven als zeecontainer, volledig mobiel. Je kunt daardoor wonen op plaatsen waar dit voorheen onmogelijk was of waar het te duur was om te bouwen. Een Sustainer Home kan dienen als huis, vakantiehuis, kantoorruimte, of zelfs vluchtelingenopvang.
Gert: „Mocht de bestemming van een plek of van de woningen veranderen, dan hoeven er geen materialen verspild of gebouwen gesloopt te worden, en verplaatsen we onze gebouwen gewoon naar een andere plek.”

Huis dat op niets anders dan het weer draait

Met de technologie om een huis op niets dan het weer te laten lopen, dat comfortabel en betaalbaar is en met de bewoner mee verhuist, geloven de initiatiefnemers van Sustainer Homes het huis van de toekomst te hebben ontworpen. Dat geloof wordt gesterkt door de sterke vraag naar het concept in binnen- en buitenland.
„Binnen 6 maanden hebben we uit meer dan 40 landen aanvragen voor honderden Sustainer Homes gekregen”, zegt Gert. „De ASN wereldprijs kan ons helpen dit huis van de toekomst ook beschikbaar te maken voor de generaties van de toekomst.”

Volgens de initiatiefnemers staat de generatie van morgen stijgende huren te wachten, overbevolkte steden en ongekende onzekerheid. Met Sustainer Homes willen ze op die ontwikkelingen inspelen, door huizen te bieden die betaalbaarder, duurzamer en flexibeler zijn dat wat er momenteel op de huizenmarkt beschikbaar is.

Volg Sustainer Homes op weg naar misschien wel het beste idee voor een betere wereld in 2015.

Over de schrijver