Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: ThijsTea

Thijstea
Beel: Asn Bank Wereldprijs
De Top 50 wereldverbeterende ideeën van 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Eerlijke handel, voeding en mode’ is ThijsTea. Met dit initiatief wil chef-kok Thijs Afink zoveel mogelijk fruit, en soms zelfs groente, redden van verspilling omdat het lelijk of oud is. Want waarom zou je fruit weggooien als je er heerlijke ijsthee van kunt maken?

Toen Thijs Afink zag dat een medewerkster van een groentewinkel een kist aardbeien wilde weggooien, kwam hij meteen in actie. Of hij de aardbeien mocht overnemen? Dat mocht. Hij wilde er jam van maken.

“Ik wilde geen suiker toevoegen aan de jam, dus ik pakte er een kookboekje bij hoe dat ook al weer moest. Toen zag ik toevallig een recept voor ijsthee. Dat heb ik er toen maar van gemaakt. Toevallig had ik wat flesjes en een doppenzetter thuis, dus heb ik het maar meteen gebotteld.”

ThijsTea slaat aan in Utrecht

Een goede vriend van hem, Thomas Marcin, kwam die avond langs. Hij wilde meteen een kratje kopen voor zijn café De Zaak in Utrecht. Daarna ging het hard met de ijsthee van Afink.
„De dag erna was de krat meteen uitverkocht”, vertelt Afink.

Er zijn nu al zeven cafés en restaurants die ThijsTea verkopen. Daarnaast staan er bedrijven op de wachtlijst. Maar de ambities van Afink, die door zijn succes al de IJstheeman wordt genoemd, reiken verder. “Wat mij betreft mag het volgende zomer een begrip zijn in Utrecht en hopelijk zijn er daarna ook groeimogelijkheden voor de rest van Nederland.” Die landelijke doorbraak hoopt de sous-chef te bereiken wanneer zijn ijsthee wordt verkocht op het ‚enorme’ festival Mysteryland.

Creatief met oud en lelijk fruit

ThijsTea heeft als basis zwarte thee en fruit dat dreigt weggegooid te worden, omdat het oud of lelijk is. Aangezien fruit zeer seizoensgebonden is, moet Afink vaak creatief zijn met zijn basisingrediënten. „Maar dat maakt het spannend”, zegt hij. Hij maakte al ijsthee van braam, aardbei, rabarber, rood fruit, pruim, druif, sinaasappel, rode bes, kiwi en rode biet. „Allemaal smaken die goed bevielen.”
Heel soms mislukt een experiment. “Ik heb geëxperimenteerd met ananas en groene thee, de zogenoemde Hawaii-smaak, en deze was werkelijk ondrinkbaar. Nog nooit zoiets vies gedronken.”

Verrassend lekker daarentegen was de smaak met rode biet en een vleugje munt. „Al vond ik paprika/aardbei ook lekker.” Maar smaken verschillen, Afink roept mensen op om zijn smaken vooral zelf te proberen. Volg ThijsTea in de competitie om het beste idee van 2015 te worden.

Over de schrijver

1 gedachte over “Eén van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: ThijsTea”

Reacties zijn gesloten.