Eiwitproduct van eendenkroos: deze Nederlandse jongens maken het

De Nederlandse jongens Tony Martens en Maurits van de Ven schoppen het ver in San Diego. Sinds 2018 proberen de jongens eiwit te winnen uit eendenkroos (ook wel: lemna). Je weet wel, het groene ‘spul’ dat op het water drijft. Als bron van eiwit is eendenkroos namelijk tien keer zo efficiënt als sojabonen en vijftigduizend (!) keer zo efficiënt als rundvlees. En het groeit ook nog eens heel snel: onder de juiste omstandigheden verdubbelt het elke 48 uur.

Veel interesse

Niet alleen de eendenkroos groeit snel, ook de interesse voor Plantible Foods, de start-up van Tony en Maurits, stijgt. Ze hebben  inmiddels 4,6 miljoen dollar aan financiering opgehaald. Veel investeringsfondsen zien wel brood in dit nieuwe product, waaronder Kellogg’s. En dat is fijn, want zo kunnen Tony en Maurits de productie verder opschalen.

Plantaardige proteïne

Tony en Maurits werken bijna 24/7 aan hun eigen product. De eendenkroos wordt geoogst in milieuvriendelijke aqua farms (overdekte waterboerderijen). Het productieproces heeft een lage impact, ze gebruiken geen pesticiden en bijna 95% van het water wordt gerecycled. Van 100 kilo eendenkroos blijft ongeveer 1 kilo eiwitpoeder over. Dat wordt nu op kleine schaal verkocht aan makers van eiwitshakes. Maar het is de bedoeling dat Plantible Foods samen met Kellogg’s een nieuw product gaat ontwikkelen waarin het eiwitpoeder verwerkt wordt.

Eerste award

De jongens hebben een duidelijke missie: een revolutie teweeg brengen in de voedingsindustrie en ‘s werelds beste plantaardige proteïne te creëren. En ze zijn aardig op weg, want afgelopen jaar won Plantible Foods de ‘Holland in de Valley-award’ voor innovatieve Nederlandse ondernemers aan de Amerikaanse westkust.

Wat vind jij van dit nieuwe product? Laat het ons weten in een reactie. Wil je meer weten? Kijk eens op de website van Plantible Foods. Lees ook: Willem maakt pasta, chips en wraps van zeewier.

Foto bovenin: Sprout

Over de schrijver

2 gedachten over “Eiwitproduct van eendenkroos: deze Nederlandse jongens maken het”

 1. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom eenden en andere watervogels kroos eten, heb je hier je antwoord.
  Het zou fantastisch zijn. Ook in Brazilië zouden kroosboerderijen kunnen komen qua weer. Behalve tijdens het regenseizoen misschien. Maar ook andere armere streken onder de zon overal ter wereld.
  Geen kap van regenwouden meer tbv soja en vleesproductie.
  Dat kan dan allemaal gereduceerd worden tot kleinere proporties.

  Alleen Kellogs moet stoppen met kindermarketing.

  1. Helemaal mee eens, vooral met dat laatste! Het is jammer dat ze met zo’n bedrijf in zee gaan, want dat geeft mij geen hoop dat ik het eiwitpoeder ooit gewoon als puur poeder kan kopen… Kellogs ga ik absoluut nooit kopen!

Reacties zijn gesloten.