Eendenveren en vier andere smerige ingrediënten die fastfood zo lekker maken

Karitsu, Flickr.com
Karitsu, Flickr.com

Waarom is het zo lekker om je af en toe flink te buiten te gaan aan fastfood? Als je het wist, dan zou je er waarschijnlijk voortaan vanaf blijven. Want hoewel nooit bewezen is dat McDonald’s koeienogen in haar hamburgers stopt, zijn er wel heel veel andere smerige ingrediënten die via de grote fastfoodketens hun weg naar je maag vinden.

Eendenveren en menselijk haar
Neem bijvoorbeeld die lekkere appeltaartjes van McDonald’s. Die bevatten niet alleen stukjes appel, maar ook eendenveren en menselijk haar. Eendenveren en menselijk haar zijn goede bronnen van l-cysterine, een aminozuur dat deeg soepeler maakt, waardoor het beter machinaal verwerkt kan worden. Het menselijk haar is vooral afkomstig uit China. Chinese vrouwen kunnen daar bijverdienen door hun haar te verkopen aan fabrieken die het haar omzetten in het chemische goedje dat weer in de appeltaartjes terecht komt.
Hout
Kies je het liefst voor producten die aangeprezen worden als vetarm en rijk aan vezels? Realiseer je dan dat je in ieder geval bij McDonald’s, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken waarschijnlijk op een houtje zit te bijten. Zij gebruiken houtpulp namelijk om het voedsel wat meer structuur te geven. Het is immers veel goedkoper dan olie of bloem.
Zand
Op de ingrediëntenlijst staat het vermeld als siliciumdioxide, maar wij kennen het ook gewoon als zand. Zand wordt vooral gebruikt als anti-aanbakproduct en is terug te vinden in producten die rund- of kippenvlees bevatten.
Kunstmest
Taartjes, broodjes en gebakjes worden extra smakelijk als ze voorzien worden van zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. In deze categorie valt E517, oftewel: ammoniumsulfaat. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat ammoniumsulfaat vooral bekend staat als kunstmest.
Petroleumderivaten
Vijf gram aan petroleumderivaten is dodelijk. Toch wordt dit ingrediënt in 18 producten van McDonald’s gebruikt, van salades tot McNuggets. Gelukkig is het gebruik zo beperkt, dat je bijna zes kilo McNuggets moet eten voor je aan die vijf gram komt.
Bron: MNN.com
Lees ook:
Paddenstoelen van eigen kweek & 5 andere tips om supermarktvrij te leven
Een schone onderbroek is van bamboe
Moleculair telen maakt GM voedsel onnodig

3 reacties op “Eendenveren en vier andere smerige ingrediënten die fastfood zo lekker maken”

Reacties zijn uitgeschakeld.