Eenvoudige verfstof kan elektrische auto redden van dure accu’s

Foto: wikimedia commons

Kan een eenvoudige verfstof de redding zijn van de elektrische auto? Wetenschappers van de Amerikaanse Rice University, City College in New York en een onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse leger denken van wel. Zij ontwikkelen een groene lithium-ion batterij die gebaseerd is op purpurine, een stof die tot nu toe vooral voor het verven van kledingstukken werd gebruikt. De stof kan accu’s voor elektrische auto’s maar ook gewone batterijen een goedkoper maken en veel milieuvriendelijker.
Een grote blokkade voor de doorbraak van elektrisch rijden zijn de accu’s die de auto’s energie geven. Meestal worden hiervoor lithium-ion accu’s gebruikt. In deze accu’s zit ondermeer het giftige kobalt. Er is veel energie nodig om deze stof uit de grond te halen, en na gebruik weer te recycleren. Ook zijn er zorgen over de prijs van dit metaal: als er veel meer accu’s moeten worden gemaakt, zal deze stof schaarser en dus duurder worden.
Wetenschappers hebben nu uitgevonden hoe ze kobalt kunnen vervangen door een natuurlijk alternatief. Hiervoor gebruiken zij purpurine, dat uit de Meekrap voortkomt. Dit plantje dat ondermeer in Azië en het Middellandse Zeegebied voorkomt, wordt al heel lang als grondstof voor rode verven gebruikt, ook in Nederland.
De stof heeft verrassend goede eigenschappen voor gebruik in batterijen. Er zijn geen ingewikkelde procedures nodig om de stof toe te voegen aan de accu. Het grote voordeel van het gebruik van deze stof, is dat lithium-ion accu’s en ook gewone batterijen niet meer giftig zijn en gemakkelijk weggegooid kunnen worden, zonder duur recycleerproces. Ook is het een hernieuwbare bron: purpurine groeit immers in een plant.
Bron: Physorg
Lees ook:
Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Elektrisch rijden: een volle tank voor 4 euro
Elektrisch rijden vanaf 14 cent per kilometer

Over de schrijver

4 reacties op “Eenvoudige verfstof kan elektrische auto redden van dure accu’s”

  1. Accu's die niet schadelijk zijn voor de natuur is natuurlijk alleen maar goed nieuws! Plus dat het proces van het maken van accu's minder gaat kosten, zal er ook nog eens voor zorgen dat accu's goedkoper worden in aanschaf.

  2. "kobalt kunnen vervangen door een natuurlijk alternatief" Onzin, kobalt komt in de natuur voor
    ".. de stof toe te voegen aan de accu. Het grote voordeel dat gewone batterijen niet meer giftig zijn en gemakkelijk weggegooid kunnen worden, zonder duur recycleerproces"
    Door toevoeging worden accu's een wegwerp produkt. Wie begrijpt dat?
    Ook lithium is schaars, dat wordt gemakshalve genegeerd in dit onzin bericht

Reacties zijn uitgeschakeld.