10 manieren op een rij om eenzaamheid te bestrijden

Wist je dat in er Nederland meer dan 1 miljoen mensen eenzaam zijn? Zo rond de kerst is het goed om daar even bij stil te staan. Veel mensen denken dat eenzame mensen allemaal ouderen zijn. Maar onder die 1 miljoen vallen mensen van alle leeftijden. In het hele land doen organisaties hun best om samen eenzaamheid te bestrijden. Zoek jij gezelschap of wil je juist iets voor een ander betekenen? Wie weet heb je dan iets aan de onderstaande initiatieven. 

Hulp bij eenzaamheid

Eenzaamheid is vaak een verborgen probleem. Anderen kunnen namelijk moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt. Op de sites www.eenzaam.nl, www.samentegeneenzaamheid.nl en samentegeneenzaamheid.nl kan je alles lezen over de soorten, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Verder kan je er persoonlijke verhalen lezen en hulp en advies krijgen.

Een luisterend oor

Sensoor is een organisatie die dag en nacht bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Dat gesprek kan plaats vinden per telefoon, mail of chat. Sensoor heeft een team van ruim 1000 vrijwilligers die training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten. Wil jij ook iemand worden waar mensen hun verhaal bij kwijt kunnen? Kijk dan eens op de website om te zien of ze bij jou in de buurt vrijwilligers zoeken .

Installeer de KLUP-app

Klup is een online community voor 50-plussers in Nederland. Via deze app vind je de leukste activiteiten bij jou in de buurt en ga je er samen met andere Kluppers op uit. Via Klup kan je worden gekoppeld aan senioren uit jouw omgeving, bijvoorbeeld door te kijken naar jullie interesses en locatie. Verder heeft de app een handig overzicht van activiteiten en leuke tips in de buurt. Klik hier voor een interview met een van de oprichters van KLUP.

Maak een strandwandeling

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert regelmatig uitjes voor ouderen. Om deze uitjes een succes te maken zoeken ze regelmatig vrijwilligers. Bijvoorbeeld om een praatje te maken of ouderen met een strandrolstoel over het strand te rijden. Wil jij graag helpen om iemand anders een mooi uitje te geven? Dan kan je kijken wanneer de volgende uitjes zijn.

Deel je huisdier met OOPOEH

Stichting OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier – wil ouderen stimuleren om op huisdieren in de buurt te passen. Zo slaat dit initiatief drie vliegen in één klap: ouderen hebben meer gezelschap en beweging, baasjes hebben een betrouwbare oppas en de huisdieren krijgen de aandacht en verzorging die zij nodig hebben.

Vind een maatje

Er zijn verschillende organisaties en stichtingen die mensen aan elkaar koppelen om leuke dingen te doen. Samen kom je namelijk makkelijker onder de mensen en leg je sneller contacten. Zo kan je als Humanitas Maatje samen op stap gaan, via Contactcirkel van het Rode Kruis via je telefoon contact hebben met mensen en via ReconnAct een Jobmaatje vinden om je te helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Op eenzaam.nl staat een heel overzicht met maatjesprojecten.

Deel je studententijd met senioren

SeniorenStudent wil ouderen van gezelschap voorzien, helpen én zorgen dat ze zich gesteund voelen. Daarnaast willen ze studenten actief bij de samenleving betrekken door ze een maatschappelijke en sociale baan aan te bieden die aansluit bij hun studie en interesses. Via SeniorenStudent worden ouderen aan studenten gekoppeld. Zo kan de student op een leuke manier wat geld bij verdienen en hebben senioren een leuke dag.

Sluit je aan bij Refugee Start Force

Veel vluchtelingen verkeren zich in een isolement. Refugee Start Force is een netwerkorganisatie waar vluchtelingen makkelijk contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven. Door vroegtijdig goede netwerken te creëren en (netwerk) evenementen en workshops te organiseren willen zij vluchtelingen sneller laten integreren in de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt.

Adopteer een oma

Omapost Eenzaamheid
Omapost

Er zijn in Nederland 200.000 ouderen die minder dan één keer per maand contact hebben met iemand. De initiatiefnemers van Omapost willen hier iets tegen doen door een kaartje te sturen. Dat kan heel makkelijk via je telefoon. Verder kan je zelfs een oma ‘adopteren.’ Via een app komt jouw informatie bij een oudere terecht, zodat diegene contact met je kan opnemen om samen iets leuks te doen.

Join Us

Dit initiatief is helaas alleen in Gemeente Veghel te vinden, maar we vonden het te mooi om niet te delen. Join Us is een organisatie voor eenzame jongeren tussen de 13 en 18 jaar. In de groep zitten jongeren met een vorm van autisme, jongeren die van nature gesloten zijn of een laag zelfbeeld hebben. Zij kunnen elkaar twee keer in de week in ontmoeten onder begeleiding van pedagogen. Zo hebben ze niet alleen een gezellige avond maar werken ze ook aan hun sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en het wegnemen van eenzaamheid gevoelens.

Klop aan bij Sociaal Werk Nederland

Heb je niet gevonden wat je zocht? In elke gemeente zijn er welzijnsinstellingen waar je met vragen over eenzaamheid terecht kan. Verder organiseren ze allerlei activiteiten zoals huisbezoeken, maaltijdvoorziening, samen eten, dementiecafé’s enzovoorts. Op de website van Sociaal Werk Nederland vind je een overzicht van welzijnsinstellingen door het hele land.Thuishuis - Woonvorm Ouderen

Over de schrijver