Eerlijk eten is in Rotterdam onder één dak te vinden in FenixFoodFactory

Opening FenixFoodFactory. Foto: facebook FenixFoodFactory
Opening FenixFoodFactory. Foto: facebook FenixFoodFactory
(Gastbijdrage door Yanike Sophie). Vlees bij de slager, zuivel bij de kaasboer, brood bij de bakker; het is tijdrovend om alle dagelijkse boodschappen bij de specialist te halen. In Rotterdam is dat geen excuus meer, want deze en andere bevlogen ondernemers zitten nu onder één dak in Katendrecht genaamd de FenixFoodFactory.
Zeven ondernemers begonnen een jaar geleden met het opzetten van deze overdekte markt in de FenixloodsII, ten eerste uit liefde voor de producten die ze maken, maar vooral ook om er iets over te kunnen vertellen van bron tot product. In de loods zit nu een bierbrouwerij, groentewinkel, ciderwinkel, patémaker, kaasmaker, koffiebrander en een bakker.

Afgelopen weekend was de driedaagse feestelijke opening. Natuurlijk waren er proeverijen en konden er boodschappen gedaan worden, maar ook was er yoga, een puzzeltocht voor kinderen en muziek. Het was gezellig druk en erg gemoedelijk. Soms waren er lange rijen bij onder andere het proeflokaal van de Kaapse Brouwers. Niet door het gebrek aan personeel maar door de enthousiaste persoonlijke verhalen over het bier, want wie kan er nou gelijk een keuze maken uit 20 onbekende bieren van de tap? Na uitleg en de mogelijkheid om eerst te proeven voor je iets koopt, vlogen de Harries, Japies, Carries en cider van de winkel ernaast over de bar.

Heerlijke geuren stijgen op uit de koffiebrander van Stielman en van het varken aan het spit van Firma Bijten. De aardappels van Rechtstreex werden non-stop tot heerlijke frieten omgetoverd en alle broden van Jordy’s waren voor het einde van middag al verkocht.

De loods, die met geopende deuren op een toegangspoort tot de wijk Katendrecht lijkt, is ruim opgezet met langs de rand de winkels en zit- en staplekken. In het midden van de loods speelden tijdens de opening bands en de beste plek om hier van te genieten was vanaf de schommel die aan het plafond is bevestigd.

De bezoekers zijn divers: professionals, jonge ouders met kinderen, een ouder echtpaar, de Katendrechter en nieuwsgierige passanten; iedereen droeg bij aan de gemoedelijke sfeer. Buiten zitten mensen in de zon met glazen bier en kaasplankjes van Booij kaasmakers op de picknick banken en op de kade met de voeten bungelend boven het water van de Maas. Op deze prachtige locatie zit je de hele middag en avond in de zon, met uitzicht op langsvarende schepen, het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn en imposante wolkenkrabbers.

Naast de dagelijkse boodschappen ligt er een plan om in de grote open ruimte in het midden van de loods proeverijen en maaltijden te serveren. Dit idee was al zichtbaar tijdens de opening: er waren meerdere eetstandjes die kookten met producten van de FenixFoodFactory: broodjes falafel, bakpao, broodjes van Jordy gevuld met stoof en Mexicaanse burgers. Ook is er nog ruimte in de loods voor nog een onderneming. Wie weet genieten we volgende keer van taartje of chocolade bij de koffie, of nemen we een glas limonade bij het eten!

Boodschappen doen bij de FenixFoodFactory is niet alleen producten in huis halen, maar leren, samenzijn, ontmoeten, en vooral genieten.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
10 documentaires die je ideeën over eten op z’n kop zetten
Onderzoekers Yale: Echt, onbewerkt eten blijkt gezondste dieet

Over de schrijver

1 reactie op “Eerlijk eten is in Rotterdam onder één dak te vinden in FenixFoodFactory”

  1. Pingback: Eerlijk eten is in Rotterdam onder één dak te vinden in FenixFoodFactory | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.