Bewust je jaar in: zo bouw je een eerlijke garderobe

Hieronder geef ik je een aantal tips om het beste uit jouw jaar te halen. Een beetje laat? Nee! Je verdient het namelijk om élke dag de beste versie van jezelf te zijn. Want waarom zouden we onszelf gek laten maken en al die voornemens meteen op 1 januari uit moeten voeren? Waarom zou je dat van jezelf eisen na die hectische feestmaanden?

Goede gewoontes

Een fris begin is heerlijk, maar dat hebben we toch eigenlijk elke dag? En hoe demotiverend is het om voor jezelf doelen op te stellen die gebaseerd zijn op dingen die je niet mag doen? Veel leuker is het toch om plannen te maken voor dingen die je leuk vindt? En als je lekker in je vel zit, komen die goede gewoontes veel eenvoudiger! Neem de aankomende weken de tijd om de volgende punten op je gemak te overdenken.

Plan leuke dingen

Begin dit jaar eerst met het plannen van leuke dingen. Elk jaar is een cadeautje dus daar moeten we van genieten. Ga binnenkort een uurtje zitten en denk na over wat voor activiteiten je wilt ondernemen dit jaar. Dat kan varieren van  het bijwonen van een concert van je favoriete bandje , het volgen van een cursus die al tijden op je wishlist staat of een festival waar je heel veel goeds over hebt gehoord. Het kan zelfs zoiets eenvoudigs zijn als de boeken die je wilt gaan lezen of de recepten die je wilt proberen.

Maak de afspraak met jezelf dat je die kleine en grote wensen écht gaat vervullen. Dit kan een beetje onwennig voelen, want we gunnen onszelf helaas niet altijd het beste en onze andere verplichtingen halen ons vaak in. Het uitvoeren van je plannen werkt het beste door bijvoorbeeld alvast tickets te kopen, data te noteren in je agenda of door het facebookevent in de gaten te houden. Op die manier kun je een goede balans vinden tussen de dagelijkse beslommeringen en de extraatjes.  Nu je er op tijd bij bent, heb je meteen mooie plannen om naar toe te leven en kun je anderen hier enthousiast over maken.

Reflectie

Wat vond je fijn gaan in het afgelopen jaar? Wat waren de momenten waarop je trots was op jezelf? Zijn er karaktereigenschappen van jezelf die je nog verder wilt ontwikkelen? Op welke momenten vergat je de tijd? En wat zijn je mooiste herinneringen aan 2018? Neem even de tijd om terug te kijken en om te bedenken wat je dit jaar wilt bereiken. En heb je ook een zwak voor notitieboekjes? Mooi! Dan kun je er eentje gebruiken om alle mooie doelen en momenten op te schrijven;).

Werk aan de winkel!

Nu je jezelf hebt beloofd leuke dingen te gaan ondernemen dit jaar en je terug hebt geblikt op het voorgaande jaar is het tijd om aan de slag te gaan! Want al die dromen zijn heel mooi, maar je wilt natuurlijk dat ze omgezet worden in plannen zodat je ze zo snel mogelijk kunt gaan verwezenlijken en niet aan je voorbij gaan. Het maken van een plan is hierbij essentieel. Kijk welke stappen er nodig zijn om uiteindelijk jouw doel te bereiken.

Elk plan is opgedeeld uit ontelbaar veel kleine stapjes en acties. Dat is goed nieuws! Want dat betekent dat je elke dag kunt groeien om zo je doelen te behalen. Je hoeft niet alles in één dag te doen.  Dus wil je gaan trainen voor een (halve) marathon? Stel vast hoe vaak je hiervoor gaat oefenen en blok deze tijden in je agenda. Schrijf alles op: van het aanvragen van je startnummer tot aan het inslaan van pleisters. Op die manier krijg je overzicht en zul je je realiseren dat jij in huis hebt wat nodig is om dit te gaan doen!

Less = more

Probeer dit jaar (en het jaar daarna en het jaar daarna) zo vaak mogelijk te kiezen voor spullen, relaties en tijdsbestedingen die bij jou passen. Dat kan in het begin wat vreemd voelen, want we zijn natuurlijk gewend om vaak te leven op de automatische piloot en om mee te gaan met de stroom. Maar het leven gaat al zo snel! Durf te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

In plaats van uren in een groepsapp rond te dwalen, is het leuker om een half uur te bellen of om een korte wandeling te maken met elkaar.  Waarom zou je kiezen voor 30 kennissen als je een paar sterke vriendschappen kunt hebben met mensen die je echt kennen? Waarom zou je een tas vol spullen kopen bij een prijsvechter, terwijl je voor hetzelfde geld een jurkje kan kopen dat je keer op keer zult dragen en dat perfect aangesloten zit op je lichaam?

Als je begint in je huis- je directe leefomgeving- zul je merken dat je meer overzicht krijgt en een beter gevoel krijgt voor wat bij jou past. Ga de aankomende maand dus kritisch door je huis en bekijk of je veel overbodige spullen tegenkomt.Breng die items naar de kringloop. Het is niet nodig om ál je meubels weg te doen en te gaan leven als monnik maar je zult zien dat opgeruimde kastjes zorgen voor een helder hoofd. En laat zo’n opgeruimde geest nu net van pas komen om zo veel mogelijk uit je jaar te halen!

Ontdek je eigen stijl

Wat geldt voor de spullen in je huis geldt natuurlijk ook voor je kledingkast of misschien juíst wel voor je kledingkast. Want je kledingkast is een van de eerste dingen die je ziet in de ochtend en wie wil er nu begroet worden door chaos?
Het kan echter lastig zijn om kritisch naar kleding te kijken. Dat ene jurkje dat zo duur was, maar dat je eigenlijk nooit aanhebt kun je misschien met geen moeite wegkrijgen. Of die broek van 5 jaar geleden waarvan je hoopt dat dat deze ooit weer gaat passen. Al deze stukken die je nooit draagt belemmeren het overzicht en hierdoor kun je niet zien welke exemplaren je al wél met veel liefde draagt. Het hebben van je eigen stijl is een pré bij een bewuste garderobe. Daarom hieronder wat extra tips om je unieke stijl te vinden.

★ Kies voor een duurzame capsule wardrobe

Het is heel belangrijk dat de basis van je kast goed is. Dat klinkt saai, maar dat hoeft het niet te zijn. Juist als je je eigen stijl door wilt laten vloeien is het goed om een basis te hebben zodat het geheel mooi in elkaar overloopt.  Persoonlijk vind ik niet dat je het aantal kledingstukken dat je hebt hoeft te tellen. Een capsule wardrobe moet een middel zijn om je te helpen en niet een doel op zich.

Je vindt hier een ✨speciale pagina  die gewijd is aan de capsule wardrobe; een pagina die gevuld is met tijdloze items en die je moeiteloos mixt ‘n matcht. Het is heel belangrijk om stukken te hebben die goed bij elkaar passen, zodat je die snel uit de kast kunt trekken en je daar moeiteloos nieuwe combinaties mee kunt maken. Met code ‘ rock19’ krijg je t/m 8 februari 10% korting op alle items van de capsule wardrobe.

★ Negeer trends

Eindeloos veel trends passeren de revue en door social media gaan trends nóg sneller dan voorheen. Wie baat hebben bij trends? Voornamelijk fast fashion ketens die op die manier heel veel kleding aan je kunnen slijten in een zo kort mogelijk tijdsbestek.  Wie er geen baat bij heeft? Jij! Alhoewel het natuurlijk hartstikke leuk is om af en toe even iets opvallends en anders aan je garderobe toe te voegen, zijn er heel veel trends die wellicht niet per se bij je passen.

De fast fashion ketens willen ons vertellen wie we zijn, terwijl wij allemaal uniek zijn. Alleen al het feit dat jij geïnteresseerd bent in eerlijke mode laat zien dat je na durft te denken en dat je dus zeker niet in een hokje geplaatst kunt te worden. Jouw  unieke stijl uit zich in de dromen die je nastreeft, de muziek die je luistert en de boeken die je leest. Het laat zich ook zien in de gekke plaatsen die je wilt bezoeken of de manier waarop je de wereld ziet, maar het komt niet tot zijn recht in de nieuwste campagne van een prijsvechter. Pik er dus alleen trends uit die echt bij je passen. En onnodig om te zeggen: kies voor fair of tweedehands.  En als je eenmaal weet welke trends echt bij jou passen zul je zien dat je heel veel trends voorbij kunt t laten gaan zonder een traantje over te laten.

★ Wees ‘extra’

Je bent fan van basics, maar je wilt er niet altijd clean uitzien? Voeg je persoonlijk ‘extra’ toe. In de details vind je jouw persoonlijke stijl. Ben je een sportief type? Leg de nadruk op strakke vormen, minimalistische sieraden en bijvoorbeeld een opvallend paar sneakers. Voel je jezelf juist meer een romantisch type?  Laagjes en kant zijn key! Via Pinterest kun je enorm veel inspiratie op doen om zo te zien met welke details je feeling hebt. Pinterest is ook ideaal om wishlists te maken voor items waar je nog even over na wilt denken. Je kunt dan even kijken wat je al in je kast hebt en welke accessoires er leuk bij matchen. Doe inspiratie op voor de beste versie van jezelf via Pinterest. Dit is ook meteen een perfect kanaal om je plannen, dromen op alle levensgebieden uit te stippelen.

Dit is een gastblog van Marlieke Broekmeulen van Wolf and Storm.

Over de schrijver