Ben jij benieuwd waar je eigenlijk op moet letten als je eerlijke kleding wilt kopen? Wellicht heb je dan iets aan dit artikel. We zochten voor je uit wat het bijvoorbeeld betekent als er ‘Made in Bangladesh’ op je kledinglabel staat, welke winkels je misschien beter kunt vermijden en waar je met een gerust hart kunt shoppen. Daarbij kregen we hulp van de Schone Kleren Campagne.
Zij hebben namelijk een belangrijke missie waar wij helemaal achter staan: ‘Schone Kleren Campagne gaat voor een wereld waarin alleen kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, waarbij arbeiders de vrijheid en de mogelijkheid hebben om hun eigen (mensen)rechten zeker te stellen.’
Made in …
In de factsheets van de Schone Kleren Campagne kan je ontdekken waar jouw kleren eigenlijk vandaan komen, hoe de arbeidsomstandigheden daar zijn en wat er voor nodig was om ons hier te laten winkelen. Een paar voorbeelden:
China is de grootste exporteur van kleding in de wereld. Het is er heel normaal om elke dag minimaal drie uur over te werken, en ook op zaterdag te werken. Bovendien ligt het minimumloon er ongeveer 50% lager dan een leefbaar loon. Verder hebben de meeste fabrieken geen arbeidscontracten en hebben de arbeiders geen ziektekostenverzekering, arbeidsongevallenverzekering of zwangerschapsverzekering.
Bangladesh is na China de grootste exporteur van kleding ter wereld. Het is hier voor veel vrouwen noodzakelijk om in de kledingindustrie te gaan werken om hun familie financieel te kunnen ondersteunen. Gemiddeld verdienen zij een schrikbarende 21% van wat door de Asia Floor Wage als een leefbaar loon is berekend. Verder kunnen ze geen vrij nemen, zelfs niet als ze ziek zijn. Het is niet ongebruikelijk dat arbeidsters per maand 100 uur (!) overwerken.
Vietnam wordt veel als alternatief productieland gebruikt nu Bangladesh en China onder de loep liggen. Het is hier heel gewoon om meer dan 12 uur per dag te werken. In sommige gevallen zijn kledingarbeiders niet eens vier keer per maand vrij: ze werken zeven dagen per week zonder een moment rust. Bovendien worden veel overuren niet of niet helemaal betaald. Bij onderzoeken door de International Labour Organisation bleken er in verschillende fabrieken ook kinderen te werken.
Lees verder over eerlijke kleding bij Voor De Wereld Van Morgen
Hier moet je op letten als je eerlijke kleding wilt kopen
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 12 december 2016
- Leven
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 gedachten over “Hier moet je op letten als je eerlijke kleding wilt kopen”
Pingback: Go Frank verzamelt duurzame kledingmerken op één plek
Ik ben serieus bezig met mijn kledingkast te minimaliseren. Ik koop alleen nog items die ik echt veelvuldig draag en dan van een zo duurzaam en Fairtrade mogelijk merk. Voor inspiratie en ideeen lees ik graag op Hetkanwel.net. Wat ik echt vreselijk jammer vind, zijn de advertenties voor bijv. nieuwe Adidas sneakers met -70% of van die low-budget feestjurkjes. Dit zijn geen advertenties waar ik op heb gezocht en dus via cookies opgedrongen worden, het zijn waarschijnlijk voor jullie inkomstenadvertenties die lijnrecht staan op de boodschap die je over wilt brengen. Doe er iets aan aub!
Pingback: Kast opruimen? Hier verkoop of doneer je jouw kleding
Reacties zijn gesloten.