Vreemd: man maakt film met camera in zijn oog

Foto: Eyeborg
Foto: Eyeborg

De Canadese filmmaker Rob Spence plaatste een miniatuur camera in zijn kunstoog. De eerste beelden van zijn film zijn deze week vertoond op het Other Film Festival in Melbourne.

Eerste cameraoog ter wereld

“Iedereen die ik ken die een oog heeft verloren, denkt er onmiddellijk om er een camera voor in de plaats te nemen”, zegt Spence. Toch is hij de eerste die het ook daadwerkelijk gedaan heeft.
Een team van oogspecialisten en technici hebben een minicamera ontwikkeld met een draadloze zender die in zijn oog past. De kwaliteit van de camera is te vergelijken met die van een telefoon.
Afgelopen week was de wereldpremiere van het filmmateriaal dat hij filmde met zijn oogcamera op het Other Film Festival in Melbourne.
Spence beschadigde zijn rechteroog op zijn elfde door een ongeluk met een jachtgeweer. “Ik wilde een hoop stront omver schieten, dat lukte maar door de terugslag beschadigde ik mijn oog”, schrijft Spence laconiek op zijn website. Na meerdere oogoperaties besloten artsen uiteindelijk dat het het beste was om het oog te verwijderen.

Big Brother is watching you

“Ik weet dat veel mensen het maar eng vinden”, zegt Spence in de Australische krant The Age. “De meeste gehoorde reacties zijn fascinerend en eng. Mensen vinden het beangstigend, terwijl ze net door een straat zijn komen lopen waar ze waarschijnlijk door 5 of 6 camera’s gefilmd zijn.”
Spence kreeg al een aanbieding om een spion te spelen in een Bollywood film. Dat klonk leuk, zegt hij maar hij heeft serieuzere plannen met zijn nieuwe oog. Hij verbaast zich erover dat we ongemerkt toe lijken te gaan naar een over-gecontroleerde maatschappij zoals George Orwell beschreef in zijn boek ‘1984’. Het boek waar de term ‘Big Brother is watching you’ uit voortkwam. Spence is dan ook van plan met zijn oogcamera een documentaire te maken over privacy en video surveillance.

Bron: www.theage.com.au, www.eyeborgblog.com

Lees ook

Herken een terrorist aan zijn manier van lopen

Zo blijven Chileense mijnwerkers leven

Wil je een zesde zintuig? Dat is dan 350 dollar

Over de schrijver

1 reactie op “Vreemd: man maakt film met camera in zijn oog”

  1. inderdaad big brother. mooi dat een bekender figuur er eens wat mee gaat doen.
    alle andere acties hebben nog niet genoeg zin gehad
    en wie heeft er allemaal '1984' gelezen?

    kom maar op met de reacties

Reacties zijn uitgeschakeld.