Eerste klimaatneutrale TV-programma

21534 625 400
Het Compensatiebos In De Amazone, Foto: Kvw

De Keuringsdienst van Waarde (KvW) wordt dit seizoen geheel klimaatneutraal uitgezonden. Niet alleen de eigen uitstoot wordt gecompenseerd met oerbossen, windmolens of zonnepanelen, ook de CO2-uitstoot van jouw tv-toestel, biertje en borrelnootjes bij het kijken rekent de KvW mee. Volgens programma-maker  Maurice Dekkers kan het zelfs een positief effect op het klimaat hebben: ” hoe meer mensen er naar ons kijken, hoe meer bos wij moeten kopen en hoe meer CO2 er wordt opgenomen.”

Het programma is de eerste in Nederland, en misschien wel wereldwijd, die op deze manier de CO2 uitstoot compenseert. Het past binnen een serie afleveringen waarin producten centraal staan die claimen duurzaam te zijn: biologisch afbreekbare verpakkingen, ecologisch toiletpapier, biologische tomatensoep, vetrecycling en uiteraard ook CO2-compensatie.

Na de eerste aflevering uit deze serie afgelopen donderdag posten kijkers fanatiek hun consumptiegebruik op de site van KvW: 1 theezakje, 6 roomboterkoekjes en verwarming op 22°C, graag even compenseren KvW!

De nieuwe KvW-serie is iedere donderdag om 20.25 uur op Nederland 3 te zien.

Lees ook:

Over de schrijver

6 reacties op “Eerste klimaatneutrale TV-programma”

 1. Hmm. Bomen die er al staan compenseren natuurlijk alleen voor dat stuk dat ze in een jaar groeien. Terwijl de handige compensatiemijnheer een compensatie uitrekent aan de hand van niet gekapte bomen. Zo lust ik er nog wel een paar. En als die groei niet duurzaam wordt vastgelegd in bijvoorbeeld je houten tuinhuisje, verplaats je de uitstoot alleen maar naar het moment dat de boom omvalt, verrot en daardoor weer in CO2 en het veel schadelijker CH4 (methaangas) wordt omgezet. Oerwoudbomen groeien niet alleen zo snel vanwege de warmte en het vocht maar ook door de korte en efficiënte koolstofcyclus.

  Ik wordt niet blij van dit verhaal.

  Daarnaast laat die mijnheer in Brazilië ook nog eens een luchtfoto zien van een bos waarin zogenaamde eenvoudige mensen aan het kappen zijn, die aan een simpel "stop" genoeg zouden hebben. Ik zie toch echt stelselmatige en grootschalige kap. En er gaat bij mij dus niet in dat dit geen commerciële kap is. En de lieden die daar voor verantwoordelijk zijn jagen je eerder een kogel door de kop dan je goedenmiddag te wensen.

  Kortom € 5000,- weggegooid. Nog afgezien van de vliegreis, de boottocht, en de airco en minibar in het hotel.

  Compenseren doe je alleen door te investeren in duurzame energieproductie (of houtstapels bouwen). Ik kom aan grofweg 20 Kw geplaatst vermogen. Dat is dus 20 Kw ieder uur iedere dag het hele jaar. Dit is ca 100 m2 Ev panelen bij 24 per dag stralende zon. Naar Nederlandse maatstaven dus ongeveer 400 m2 Ev panelen bij reële omstandigheden. En dan ben ik nog aardig.

 2. "gecompenseerd met oerbossen"
  blijkbaar een stunt en laat ze beginnen met besparen
  minder licht, minder verwarming, minder autogebruik zo simpel.

Reacties zijn uitgeschakeld.