Eerste Knarrenhof van Nederland is opgeleverd

De eerste Knarrenhof van Nederland is een feit. Deze week zijn alle woningen van de Aahof in Zwolle opgeleverd. Begin volgende maand volgt een feestelijke officiële opening. Volgens initiatiefnemer Peter Prak, die we al eerder spraken voor hetkanWEL, is dit pas het begin. De komende twee jaar zullen er als het goed is nog zeker 5 knarrenhoven geopend worden in Zutphen, Hardenberg, Garmerwolde, Gouda en Almelo. De verwachting is, dat er daarna nog velen zullen volgen, want meer dan 50 gemeenten zijn geïnteresseerd in het concept en in meer dan 210 gemeenten zijn geïnteresseerde deelnemers.

Noaberschap

De woningen van de Knarrenhof staan om een gezamenlijke tuin gegroepeerd, zoals de hofjes van vroeger. Maar dat is niet alles: het basisprincipe van de knarrenhof is ‘noaberschap’, oftewel liever een goede buur dan een verre vriend. “Het is heel simpel in het leven,” vertelt Peter. “Eén derde van de deelnemers heeft kinderen die binnen een straal van 30 km wonen. Slechts de helft daarvan is in staat om eventueel mantelzorg te geven. Als je mensen vraagt wie er wel eens een aardige buurman of buurvrouw helpt, gaan alle vingers omhoog.”

Sociaal contract

Dit ouderwetse burgerfatsoen van elkaar helpen, wordt bij Knarrenhof ook vastgelegd in een sociaal contract. Daarbij worden documenten opgesteld waarin vermeld staat welke hobby’s of talenten je als bewoner kan delen met de groep. “De één heeft bijvoorbeeld een auto en vindt het leuk om mensen naar het station te brengen. De ander kan helpen met de belastingen of met verstel- of naaiwerk. Als dat allemaal in een overzicht staat, is de drempel heel erg laag om bijvoorbeeld te vragen: ik zie dat jij handig bent, zou jij eens naar mijn deur kunnen kijken die klemt?”

Technische dienst

In Zwolle heeft Knarrenhof ook een eigen technische dienst van 5 vrouwen en mannen. “Zij hebben iets leuks om handen, komen bij anderen over de vloer en we houden de kosten laag,” vertelt Peter. “Ze sleutelen niet aan verwarmingsketels of iets dergelijks: daar kijken professionals naar. Maar als er een drempel los zit, een kraan lekt of een auto niet wil starten, dan is er altijd een handige Harry of Anita die kan helpen.”

Lagere zorgkosten

“Als mensen een taak hebben, als ze minder eenzaam zijn en gezien worden, dan hebben ze aantoonbaar minder behoefte aan zorg en leidt dit tot lagere zorgkosten,” legt Peter uit. “Gelukkige mensen zijn niet alleen gelukkiger, maar ook goedkoper voor het systeem. Daarom heeft een grote zorgverzekeraar al interesse getoond om een collectieve verzekering aan te gaan voor de bewoners van Knarrenhof in Zwolle en van de knarrenhoven die in de toekomst nog komen.”

Meer dan de helft is straks 60+

Op dit moment is al meer dan 50% van de Nederlanders ouder dan 50 jaar. “Dat gaat dus nog veel meer worden: over een poosje is de helft van alle volwassenen 60+,” vertelt Peter, die onlangs een brief aan de Kamer schreef waarin hij opriep dit probleem serieus te nemen. Tot zijn verrassing leidde dit binnen een maand tot een memo met daarin een oproep tot een landelijk woonakkoord voor ouderen met daarin een verwijzing naar Knarrenhof Zwolle. “Deze mensen zijn nu nog zeer fit, maar het opzetten van een gemeenschappelijk woonproject kost tijd. Wij zijn nu 6 jaar bezig geweest van idee tot oplevering van de eerste Knarrenhof. Hopelijk kunnen we de tijd van idee tot opening in de toekomst terug brengen naar zo’n 3,5 tot 4 jaar.”

Niet alleen ouderen

Het principe van ‘noaberschap’ van de Knarrenhof is overigens niet alleen bedoeld voor oude knarren. “We bieden zeven verschillende hofjes aan,” vertelt Peter. “Er zijn ook jongerenhofjes en meer-generatiehofjes. Dit komt simpelweg omdat er vraag naar is en als mensen ons benaderen omdat ze dit willen, dan doen wij ons best. Onze jongste deelnemer is 19 en in Garmerwolde is er iemand van 25, die in het meer-generatiehofje Garmerheerd wil wonen.”

Verschillende woningen

Vijf april is het officiële openingsfeest van de knarrenhof in Zwolle, waar 48 woningen, verdeeld in 3 hofjes bij elkaar staan. “Er is één gemeenschappelijk gebouw: het Hofhuys. Naast het eigen tuinterras van minimaal 20 m2 is er ook een gemeenschappelijke tuin.” De woningen variëren in grootte van 60 tot 140 m2 en koopwoningen en sociale huurwoningen staan allemaal door elkaar heen. “Dat is wat de mensen graag willen. Op het moment dat je echt luistert naar waar de mensen behoefte aan hebben in plaats vanuit jouw professionele standpunt probeert te verkopen wat jou uitkomt. Dan is er gegeven ons succes maar één conclusie mogelijk: het kan dus wel,” besluit Peter.
Benieuwd naar de verhalen van de bewoners? Dan kan je het boek van de Knarrenhof bestellen via [email protected]. Het boek kost € 20,17. Voor verdere informatie kan je hier ook terecht.

 
 

Over de schrijver

14 reacties op “Eerste Knarrenhof van Nederland is opgeleverd”

 1. Ik heb in het verleden = vorige eeuw naar Centraal Wonen gekeken, maar dat viel vies tegen. Zag alleen kleine en/of incomplete woningen om je te dwingen dingen samen te doen. Bij mij werkt dat niet, want niet goed in mijn vel/huis zitten remt elke neiging tot gezellig de dingen samen te doen.

 2. Mooi initiatief! Maar niet nieuw! Centraal Wonen bestaat al heel lang. En zelf woon ik al 13 jaar in een Woongemeenschap (73 appartementen, ruim 100 bewoners), die inmiddels al 27 jaar bestaat. Burenhulp is er altijd bij ons in De Oase te Zaandam. Een technische dienst en huismeester uit eigen gelederen, een activiteitencommissie, een veiligheidsgroep (EHBO, AED, Brandalarm) etc.

 3. Je kan het ook organiseren in verzorgingshuizen die nu leeglopen!
  Zoals een etagelaag invullen met het knarrenidee.
  De appartementen zijn er al, beheer/conciërge ,aandacht , activiteiten versmelten.

 4. Wij als eerste “knarrenhof” nu met de naam Aahof zijn blij met de medebewoners die hun intentie hebben om wat vroeger normaal was noaberschap weer ten uitvoer te brengen. Met behoud van hun privéleven. Leven, meeleven en aandacht geven omdat we dat fijn vinden om te geven en te ontvangen, meer niet! Veel hè.

 5. Centraal wonen klinkt leuk maar werkt niet overal. Bewoners geven vaak niet thuis als er iets gedaan moet worden voor medebewoners.
  Het zijn vaak dezelfden die betrokken zijn, een deel wil alleen maar een huis, beloven van alles maar als ze er eenmaal wonen, zie je ze niet of hebben altijd toevallig net iets anders te doen.. Ik ken een project elders wat vroeger goed ging, maar inmiddels echt niet meer…

 6. Een Best practice waar iedereen inspiratie en informatie uit kan putten.
  Dit is in de ogen van heel veel mensen GEWOON en alleen maar uit het zicht geraakt

 7. Voor ons is de kbarrenhof helemaal niet nieuw. In Arnhem is er al lang Centraal wonen met hetzelfde principe. Door en voor elkaar, jong en oud.

Reacties zijn uitgeschakeld.