In Den Haag kwam donderdag 7 juni de eerste aardwarmtecentrale voor woonhuizen in Nederland in gebruik. Vierduizend woningen worden aangesloten. Het water komt van twee kilometer diepte, met een temperatuur van 76 graden Celsius. De pomp zit vijfhonderd meter diep. Het warme water komt van twee plekken: het Zuiderpark en Kijkduin. Gezocht is naar waterlagen in doorlaatbaar gesteente dat poreus genoeg is. Een aardwarmtecentrale is relatief duur, maar de investering verdient zich op termijn zeker terug.De huidige installatie gaat namelijk veertig jaar mee.
Gratis
Onze aarde is een gloeiende bol, omgeven door een dun laagje gestolde steen. Op dat laagje wonen wij. In de warme ondergrond bevinden zich op veel plaatsen aquifers, dat zijn waterhoudende gesteentelagen. Dat water is heter, naarmate je dieper komt. Aardwarmte is een bijna onuitputtelijke energiebron omdat het nog miljarden jaren zal duren voor de aarde helemaal is afgekoeld. Het is ook een volkomen schone energiebron: bij de winning komen geen schadelijke stoffen vrij. De warmte zelf is gratis, maar het kostte in het verleden veel moeite en geld om daarbij te komen, behalve op plaatsen waar de hitte zo uit de grond borrelt, zoals op IJsland. Daar staan al veel langer geothermische centrales.
Radioactief
Aardwarmte komt voor 30 procent uit de restwarmte van de tijd waarin de aarde ontstond. Voor 70 procent ontstaat hij uit radioactieve processen die al miljoenen jaren warmte opwekken in de aardkorst. Geschat wordt dat de temperatuur in het binnenste van de aarde tussen de 4500 °C tot 6500 °C. ligt. 99 procent van onze planeet is warmer dan 1000 graden, en 99 procent van de rest is heter dan 100 °C. Bijna overal is de bodem op een kilometer diepte tussen de 35 °C tot 40 °C.
Opkomst
Wereldwijd zijn er al vrij veel toepassingen van aardwarmte. Aardwarmte wordt ook op andere manieren gewonnen dan in het Haagse voorbeeld. Zo kun je ook over gloeiend hete, diepliggende steen water leiden dat dan in stoom verandert. Met die stoom kun je weer energie opwekken. In 1913 bouwde graaf Conti in het Italiaanse Larderello de eerste waterkrachtcentrale ter wereld.Hij is nog steeds in gebruik. In 2005 was omgerekend per persoon op aarde.28 watt per persoon beschikbaar; 0.06 % van het wereldwijde energieverbruik komt uit aardwarmte. In Nederland is aardwarmte in opkomst. Heerlen heeft het Mijnwaterproject, Pijnacker verwarmt er een zwembad mee en ook in het Westland zijn boringen ten behoeve van de glastuinbouw.
Bronnen: BNR, Wikipedia
Lees ook:
Dossier Zonnepanelen op je dak
KFC maakt afval van het regenwoud!
Elektrisch autorijden werkt