De plasticvanger van Boyan Slat gaat deze zomer ‘t water in

Vorig jaar werd hij door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar en eindigde hij op nummer drie van de ‘duurzame honderd’ van dagblad Trouw. Boyan Slat. Sinds 2012 werkt hij aan zijn missie om het plastic in de oceaan op te ruimen en deze zomer komt hij weer een stapje dichterbij. Als alles goed gaat, zal de eerste plasticvanger begin juli van San Fransisco naar de plasticsoep in de Stille Oceaan worden gesleept. Daar zal hij een jaar lang plastic verzamelen.

De plasticsoep ter grootte van driemaal Frankrijk ligt ruim 300 kilometer uit de kust. Het duurt drie weken voordat de plasticvanger met drijfarmen van 600 meter op z’n plek ligt. “Dit wordt ons eerste echte experiment, dus succes is zeker nog niet gegarandeerd,” zegt Boyan Slat in het Belgische De Tijd. “We zijn bijvoorbeeld heel benieuwd hoe het zeil waarin al het vuil verzameld moet worden zich houdt. Dat zeil hangt drie meter onder de drijvende buizen waar de meeste turbulentie is.”

Boyan Slat

Boyan Slat deed een proef op de Noordzee

Boyan en zijn team deden in 2016 al een proef met een ouder ontwerp in de Noordzee. Dit model was aan de zeebodem vastgemaakt en werd stuk getrokken door de woeste golven. “We kennen het gedrag van de golven veel beter dan zonder de Noordzeetest het geval was geweest,” zegt technology manager Arjen Tjallema in De Ingenieur. “Het is allemaal nieuw wat we maken, dus je moet goed nadenken over alles wat je doet.”
Daarom kondigde het team van The Ocean Cleanup vorig jaar aan met een nieuw ontwerp te komen dat binnen een jaar in de oceaan moest liggen. Dit model maakt gebruik van drijvende ankers. Onder het wateroppervlak hangt dus een scherm van geweven textiel van drie meter diep. Dit scherm moet het plastic opvangen dat met de stroming mee komt. Volgens The Ocean Cleanup kunnen hier geen dieren in verstrikt raken.

Over vijf jaar de helft minder plastic soep

Het is de bedoeling dat eind dit jaar het eerste plastic aan land gebracht wordt. Daar wordt het dan gerecycled en verwerkt tot nieuwe duurzame producten. Uiteindelijk wil Boyan slat over vijf jaar de helft van de plasticsoep hebben weg gewerkt. Om dit te kunnen realiseren moeten 60 plasticvangers in de oceaan komen te liggen. Eén zo’n systeem kost 5 miljoen euro. Daarom wil Boyan na het experiment met deze eerste plasticvanger investeerders gaan werven. The Ocean Cleanup begint dan ook pas met de bouw van nieuwe plasticvangers als dit experiment is voltooid.
https://www.youtube.com/watch?v=8K5isWrsDjY
Eerste afbeelding: Erwin Zwart – The Ocean Cleanup. 

Over de schrijver

3 gedachten over “De plasticvanger van Boyan Slat gaat deze zomer ‘t water in”

  1. Pingback: Deze mensen maken in hun eentje het verschil - Wyke Potjer

  2. Pingback: Deze mensen maken in hun eentje het verschil - hetkanWEL

  3. Pingback: Boyan Slat heeft goed nieuws over The Ocean Cleanup

Reacties zijn gesloten.