De eerste panelen voor de SolaRoad in Noord-Holland zijn klaar. De ontwikkeling van het energie opwekkende wegdek begon in 2011 en in november kan er eindelijk gereden worden over een 100 meter lange proefstrook in Krommenie, Noord-Holland. Solaroad is een initiatief van TNO, de provincie Noord-Holland, Imtech en Ooms Civiel.
Het idee van SolaRoad is simpel, vervang het wegdek van asfalt met aangepaste zonnepanelen. Op deze manier worden onze wegen een gigantische energiefabriek. De potentie is groot aangezien we in Nederland zo’n 137.000 km asfalt hebben. De opbrengst van het energie opwekkende wegdek wordt geschat op 50 kilowattuur per vierkante meter, per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowatt uur aan elektriciteit en heeft dus slechts 70 vierkante meter nodig.
Met de proefstrook in Krommenie wil men gaan uitzoeken hoeveel stroom het wegdek levert, hoe het zich gedraagt onder verschillende weersomstandigheden en of het lekker fietst. Als de proef succesvol is, zal het initiatief zich verder gaan uitbreiden.
Bekijk hier de website van SolaRoad
Bron: Strukton
Lees ook
Noord-Holland start Solaroad: eerste weg die zonne-energie opwekt
[adrotate group=”2″]
Hilarische video toont “freakin’” potentieel van Solar Roadways
1 gedachte over “Eerste SolaRoad panelen voor energie opwekkend wegdek zijn klaar”
Waanzin.
youtube.com/watch?v=H901KdXgHs4
/watch?v=K3ftXinT4jI
/watch?v=Mzzz5DdzyWY
/watch?v=ocV-RnVQdcs
Reacties zijn gesloten.