Eerste “stroomneutrale” bibliotheek van Nederland in Oosterbeek

De eerste “stroomneutrale” bibliotheek van Nederland is binnenkort een feit! De vestiging Oosterbeek van de Bibliotheek Veluwezoom, wordt dusdanig aangepast dat zij straks zelf haar eigen stroom opwekt. Dit is één van de maatregelen die wordt genomen om de bibliotheek toekomstbestendig te maken. Dat meldt slimopgewekt.nl.

Lees ookMet deze 10 kooptips krijg je de beste zonnepanelen voor de beste prijs

“De bibliotheek heeft een belangrijke rol in de lokale maatschappij. Zij verbindt samen met sociale partners mensen en heeft een voorbeeldfunctie. De mogelijkheid om dit duurzaam in te vullen pakken wij met beide handen aan.” Aldus Lianne Busser, directeur van de bibliotheek.

Energiezuinig en stroomneutraal

Dankzij 161 zonnepanelen en flinke stroombesparing, levert de bibliotheek na verduurzaming net zoveel stroom op als dat ze gebruikt. Daarnaast wordt het gasverbruik met zeker 40% terug gebracht. Hiermee bespaart de organisatie op haar exploitatiekosten en wordt er 55.000 kg CO2 per jaar minder uitgestoten. Dit staat gelijk met de opname van 2.700 bomen, beplant op 10 voetbalvelden. Er ontstaat een gebouw en een organisatie gericht op de toekomst met een grote sociaal maatschappelijk impact.

Een belangrijke maatregel die wordt getroffen is het optimaal isoleren van het dak en de gevel van de bibliotheek. Binnen gaat een slimme luchtbehandelingskast met behulp van ventilatoren en luchtkleppen per ruimte zorgen voor gezonde lucht in de bibliotheek. Met vloerverwarming wordt daarnaast een gelijkmatige en aangename spreiding van warmte bereikt. Door de verwarming per ruimte te regelen, kan het gebouw slim worden verwarmd.

Aangenaam en functioneel

De bibliotheek is van iedereen. Om hier maximaal invulling aan te geven, wordt de 40 jaar oude indeling flink aangepast. Dichte muren worden vervangen voor glazen wanden, ruimten worden met elkaar verbonden, er komt een compleet nieuw bibliotheekconcept en alles wordt fris. Het doel is een flexibel en multifunctioneel te gebruiken gebouw waar iedereen zich prettig voelt, klaar voor de toekomst.

Over de schrijver