Eerste vliegveld dat 100% draait op zonne-energie

Couchin International Airport Foto: Prasad Pillai, Cc By 2.0
Couchin International Airport Foto: Prasad Pillai, Cc By 2.0

Vliegvelden zijn intensieve stroomverbruikers, maar dit blijkt geen probleem te zijn om volledig op zonne-energie te kunnen draaien. Dat laat Couchin International Airport Limited in het Indiase Kochi zien. Het is het eerste vliegveld dat zijn stroom geheel van zonnepanelen krijgt.

Vorige week werd een zonnepark in gebruik genomen met 46150 zonnepanelen, verspreid over 20 hectare. De installatie is goed voor 12 megawatt. Het duurde zes maanden om het zonnepark te bouwen en de kosten bedroegen 8,3 miljoen euro. Hier kun je zien hoe dat er uit ziet.

Het vliegveld levert meer energie aan het net dan het verbruikt. Het zonnepark kan 50,000 tot 60,000 kWh per dag produceren. De stroom die het vliegveld niet verbruikt, wordt verkocht door een energiemaatschappij. In plaats van energieconsument is het vliegveld dus energieproducent geworden.

Verblinding door zonlicht

Belangrijk aandachtspunt voor de ontwikkeling van het zonnepark bij een vliegveld was de weerkaatsing van het zonlicht. Verblinding door zonlicht is een serieuze zorg onder piloten. Maar technologische vooruitgang heeft geleid tot een substantiële reductie van de weerkaatsing van zonlicht door de panelen.

India heeft 125 vliegvelden en de bedoeling is dat er bij 30 vliegvelden zonnepanelen komen. De vliegvelden zijn gebouwd op een groot landoppervlak zodat er veel ruimte is voor zonneparken. Het vliegveld op Hyderabad heeft bijvoorbeeld ruimte voor een zonnepark met een productie van 25 MW, meer dan twee keer zo groot als die op Couchin Airport.

Bron:Cleantechnica
Foto: Prasad Pillai, CC BY 2.0

Over de schrijver