Eet je supergezond in april

In april kun je, net als in maart, kiezen voor aardappel, ui of peer. Maar er zijn nog veel meer overheerlijke mogelijkheden die je gezond houden deze maand. We dit zijn de 7 supergroente van de maand april,  eet smakelijk!
Banaan
De banaan heeft als stuk fruit eigenlijk een slechte naam. Zo zou het een dikmaker zijn. Maar bananen zijn enorm gezond. Een banaan voorkomt een te hoge bloeddruk, geven een flinke energieboost en ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren. Maar er is meer: heb je tijdens PMS een slecht humeur? Of iets teveel wijntjes gedronken en nu een kater? Eet dan een banaan, succes verzekerd.
Bleekselderij
Bleekselderij is lekker fris en rauw op te eten. Combineer het met paprika en tomaatjes voor een gezonde borrelhap. Maar bleekselderij is niet alleen een goede vervanger voor chips, het werkt ook bloeddrukverlagend. In selderij zit de actieve, organische stof phthaliden, dat de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed maakt zodat de bloedvaten wijder open gaan staan. Daarnaast helpt bleekselderij om vocht af te drijven. En dankzij de aanwezige stof coumarine, worden vrije radicalen in het lichaam geneutraliseerd wat kanker voorkomt.
Grapefruit
Dit stukje fruit is een echte supervrucht. Het past uitstekend in een dieet, vanwege het lage aantal calorieën. Het grootste gedeelte van de grapefruit bestaat uit water, dat als transportmiddel van voedingsstoffen en stofwisselingsproducten dient. Ook bevat de vrucht veel vezels, die de darmen goed laten werken. De vitamine C zorgt voor een uitstekende weerstand en verbetert de opname van ijzer uit voeding.
Koolrabi
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. De groente bevat maar 24 calorieën per 100 gram, waardoor het uitstekend past in een dieet. Ook helpt het de weerstand te verhogen, omdat het vitamine B en C bevat. Daarnaast zit er caroteen en ijzer in de koolrabi. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren. Maak daar bijvoorbeeld soep van en stoof de rest.
Lamsoren
Lamsoren is een zeewier en ongelooflijk gezond voor je. Al sinds de 19e eeuw wordt zeewier tegen obesitas gebruikt. Als je dagelijks zeewier eet, zul je al na 14 dagen resultaat zien. Daarnaast wordt zeewier door Chinese kruidgeneeskundigen gebruikt als middel tegen schildklieraandoeningen, omdat er veel jodium in zit. Diabetes-patiënten hebben ook veel baat bij zeewier omdat bij-effecten van suikerziekte, zoals aderverkalking, worden tegengegaan.
Prei
Prei bevat weinig vet en calorieën, maar veel water, vezels, vitaminen en mineralen. De in prei aanwezige voedingsstof allicine is goed voor ons, want het doodt bacteriën. Maar dat is nog niet alles: het zit ook boordevol magnesium, vitamine B6 en C, foliumzuur en ijzer. Uit diverse onderzoeken blijkt dat prei, net als ui en knoflook, voordelen oplevert voor de gezondheid. Zo verlaagt het de cholesterol, verlaagt de kans op prostaat- en darmkanker en heeft het een vochtafdrijvend vermogen.
Rabarber
Deze groente heeft veel voordelen voor de stoelgang. Rabarber werkt laxerend, maar ook maagversterkend en eetlustopwekkend. Daarnaast is de groente rijk aan ijzer, kalium, calcium en magnesium. Erg goed als je last hebt van bloedarmoede. Een ander voordeel is dat rabarber de lever reinigt en dus goed werkt tegen geelzucht. De rabarber is caloriearm en bevat veel vezels en past dus erg goed in een dieet.
Bron: Milieu Centraal

2 reacties op “Eet je supergezond in april”

  1. Prima stuk, al had bij rabarber en lamsoor ook iets bij gemogen over 'te veel' : te veel lamsoor belast juist nieren en schildklier, te veel rabarber is ongewenst vanwege het aanwezige oxaalzuur, dat botontkalkend werkt.

    1. Inderdaad. Maar te veel is vaak schadelijk. Gelukkig kan je het effect van oxaalzuur met banaan verhelpen (of krijt, maar dat wordt nauwelijks meer verkocht). Heb je meteen allebei van de lijst. 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.