Eetverbod helpt kinderen gezond eten

Foto: Kei Noguchi, Flickr

Onze jongste zoon van vier jaar eet, sinds hij vast voedsel krijgt, amper zijn warme eten. Zijn avondmaal is meestal niet meer warm te noemen, zolang treuzelt hij. Regelmatig voer ik hem nog, om er in elk geval nog iets in te krijgen.
Ik heb al verschillende tactieken geprobeerd: niets zeggen, gezellig kletsen, lief aansporen, boos worden, op de gang zetten met zijn bord, als iedereen al even klaar is niet blijven wachten, van tafel en opruimen zodat hij nog alleen zit. Helaas. Niets helpt. Tot ik het, geïnspireerd door de verhalen op de site van Omdenken, over een compleet andere boeg gooide. Dit keer zei ik dat hij vooral niet moet eten, omdat hij anders veel te groot groeit. En als hij te groot groeit, moet ik weer nieuwe kleren kopen en wordt hij net zo stoer als papa. En dat willen we natuurlijk allemaal niet …Wat schetst mijn verbazing? Ik was nog niet uitgepraat, of hij ging eten! Grote happen. En met smaak! Ongelofelijk! Zijn hele bord leeg, wat in geen tijden was voorgekomen. Ik was werkelijk perplex dat het zo ontzettend simpel is. En het verhaal wordt nog gekker: vandaag vroegen beide kinderen of ik weer wilde zeggen dat ze niet moesten eten. Kennelijk vinden ze deze ‘omgedachte’ sfeer zelf ook zo plezierig, dat ze die vaker willen ervaren. Echt geweldig, dat omdenken!
Bron: Omdenken.nl // Marjolein Stromeier
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Het ontstaan van de carrotmob
Voor afval wordt goud geld betaald
Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen

Over de schrijver

7 reacties op “Eetverbod helpt kinderen gezond eten”

 1. Misschien helpt dit óók bij de klimaattop: nee, je mag niet innoveren en energiebesparende dingen bedenken, ander heb je straks een voorsprong op de andere landen hoor!

 2. Ronnie zal nog aan de kinderen moeten beginnen vermoed ik…dit werkt perfect bij 4 jarigen 🙂 Gelukkig mogen ouders alle truken van de foor gebruiken en zelfs samenwerken bij het opvoeden! Kinderen zullen hier positief gestimuleerd worden. En als iemand nog van die truken kent, vertel ze mij aub.

 3. Werkt goed hé! Mijn zoontje van bijna 3 staat ondertussen zelf al vrolijk lachend te roepen 'Kijk mama, ik kan dit niet' terwijl hij zichzelf heel flink uitkleedt, en ik maar schertsend zeggen: 'Nee, je truitje, dat kan je toch niet zelf?'. Vrolijke boel, en win-win. Goede tip om het aan tafel ook eens te proberen.

 4. Dit lijkt leuk gevonden maar wat een slap gedoe. Kinderen van die leeftijd horen gewoon te luisteren. Uiteraard heeft elk kind wel eens een koppige bui, maar daar heeft dit niets meer mee te maken. Elke avond truukjes opvoeren om het kind te laten eten betekent dat het 4-jarige kindje bepaalt wat de ouders doen ipv andersom, dat noem ik geen opvoeden. Kinderen van die leeftijd hebben niet alleen liefde en vrijheid nodig maar ook structuur, leiding en een voorbeeld van hoe het moet. Het is eigenlijk heel simpel, als het kind niet eet dan eet ie de volgende dag zeker wel, ondertussen wel ff volhouden en geschreeuw en gedrein niet tolereren. Ik wens de ouders veel succes en sterkte want dat gaan ze in de komende jaren zeker nodig hebben als ze alleen op deze manier kunnen 'opvoeden'. Ik vrees voor de puberteit bij dit kind…

  1. Huh? Dit is leeftijdsadequaat handelen. Oftewel het is een 4-jarige! En daar hoor je ook als zodanig mee om te gaan.
   Je kunt veel afdwingen, maar een kind dwingen om te eten lukt niet. Niet in deze mate.
   Het getuigt van weinig respect en vertrouwen om op basis van één voorbeeld de gehele opvoeding als fout te bestempelen. Daarnaast is dat ook zeer onrealistisch.

 5. Hahaha, dat doen wij thuis ook. Ook met een vierjarige zoon. Vooral groente heeft hij moeite mee. Dan leg ik wat groente op zijn bord en dan roept papa "Nee! Dat mag niet! Daar wordt hij veel te sterk van!" Zoonlief gaat dan al gniffelen. Ik dik het dan aan door te roepen: "O nee, helemaal vergeten. Dat mag hij inderdaad niet. Niet eten!" Als zoonlief toch een hap neemt, gillen we beiden: "Nee!!" En dan mag hij een van ons aan de arm trekken. Als hij groente op heeft, dan trekt hij ons mee (want dan is hij dus heel sterk geworden) en als hij de groente nog niet op heeft, lukt het niet of nauwelijks. Werkt!

Reacties zijn uitgeschakeld.