DIY: Jouw EHBO kit voor koud weer met 4 recepten

Een waterig zonnetje breekt door de wolken. Bibberend zit ik op de fiets. Weggedoken in mijn winterjas, muts ver over mijn oren getrokken en sjaal om mijn nek, maar met ijskoude handen. Mijn handschoenen waren onvindbaar (lees: geleend door een jeugdig familielid) en dat betekende niet alleen blauwe vingers, maar ook dagenlang droge handen met kloven. Dankzij wat experimenteren, weet ik inmiddels wat ik daartegen kan doen. Een EHBO kit voor koud weer samenstellen, die niet alleen zero waste, maar ook nog eens heel goedkoop is.

Boodschappenlijstje EHBO kit voor koud weer:

Boodschappenlijstje voor je EHBO kit voor koud weer:

  • bijenwas
  • kokosolie
  • sheabutter
  • olijfolie
  • vloeibare vitamine E
  • calendula-olie
  • arganolie
  • essentiële olie (voor de geur)

1. Lippenbalsem

Smelt een 2 theelepels bijenwas, 1 theelepel kokosolie, 2 theelepels sheabutter (ontstekingsremmend en anti-aging) au bain-marie in een pannetje. Voeg een paar druppels essentiële olie die je lekker vindt ruiken erbij, laat het afkoelen en doe het in een klein doosje of bakje. En smeren maar. Vooral ’s nachts heel lekker dik.

2. Kloven- en handcreme

Smelt net als bij het recept van de lippenbalsem ook voor deze crème de bijenwas (3 gram), kokosolie (30 ml), olijfolie (30 ml) au bain-marie in een pannetje. Voeg essentiële olie toe. Laat het afkoelen en ’s avonds heel dik smeren.

3. Haarolie voor droge punten

Mix 10 ml olijfolie, 10 ml arganolie en een paar druppels vitamine E en smeer er de dag voordat je je haar gaat wassen je punten mee in. Heb je last van pluizig haar, dan kun je ook tussendoor een klein beetje in je punten smeren.

4. Nachtcreme

Smelt – net als bij het recept van de lippenbalsem – ook voor deze crème de bijenwas (3 gram), kokosolie (3 eetlepels), arganolie (3 eetlepels) au bain-marie in een pannetje. Voeg essentiële olie toe. Laat het afkoelen en ook deze creme ’s avonds heel dik smeren. Niet elke huid reageert lekker op kokosolie. Is dat bij jou zo? Vervang dan de kokosolie een keer voor olijfolie en zie wat er gebeurt.

Geniet van je winter en nog een laatste tip; drinken, drinken en drinken, want naast de kou is uitdroging ook een van de belangrijkste redenen voor je huid om uit te drogen, maar verder doet deze EHBO kit voor koud weer ook wonderen.

En heb je de smaak te pakken? Lees dan ook dit blog, hoe je je eigen schoonmaakmiddelen kunt maken.

Over de schrijver