Deze mensen kopen samen een heel bos

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en net zoveel creatieve manieren om de bomen op deze planeet te redden. Zo is een groep Amerikanen bezig om samen een bos in Californië op te kopen om het zo te kunnen herstellen en beschermen. In Alder Creek, zoals het bos heet, vind je de hoogste bomen ter aarde. Er staan eeuwenoude sequoia (reuze pijnbomen), waarvan er zo’n 500 een diameter van bijna 2 meter hebben.

De Stagg tree

Ook de Stagg Tree, de vijfde grootste boom ter wereld, staat in dit bos. Van deze boom wordt gezegd dat hij zo’n 3.000 jaar oud is. We herhalen het nog maar eens: 3.000 jaar oud! Mijn hersenen gaan altijd onmiddellijk in de overdrive als ik dit soort informatie te verwerken krijg, want 3.000 jaar geleden: wat deed de mens toen eigenlijk? In ieder geval was Columbus toen nog in geen velden of wegen te bekennen, maar de Native Americans waren er natuurlijk al wel. Die leefden zo’n 14.500 jaar geleden al op dit continent, blijkt uit opgravingen in Florida. In harmonie met de natuur.

De grootste bomen ter wereld

De organisatie Save the Redwoods League is begonnen met een crowdfundingsactie om dit oerbos te kunnen bemachtigen. Er zijn nog maar 73 Sequoia bossen over op deze planeet en die staan allemaal in Californië. “Het is een uniek en buitengewoon mooi landschap,” zegt Sam Hodder, hoofd van de organisatie, tegen de site Treehugger. “De grote Sequoia zijn de grootste bomen ter wereld.”

Burgers in actie

Californië is overigens niet de enige plek waar burgers geld inzamelen voor bomen. De nationale televisie in Denemarken wijdde eerder deze maand een televisie-marathon aan bomen. Het was voor het eerst dat er met een tv-programma geld werd ingezameld voor bomen. Het doel was om iets meer dan 2,6 miljoen euro op te halen om 1 miljoen bomen te kunnen planten. En dat lukte. Ook in Canada lukte het deze maand om via crowdfunding $3 miljoen op te halen om een stuk bos te kopen om het zo te beschermen tegen houtkap.

Nederlands bos

In Nederland zijn er -voor zover wij weten- nog geen burgerinitiatieven om bossen op te kopen of geld in te zamelen om bomen te planten. Wel heeft een groep mensen uit Wageningen een eigen natuurgebied opgekocht om zo het landschap te beschermen. En in Flevoland kon je twee jaar geleden je eigen stuk bos huren. Een idee van boswachter Martine Dubois om de mensen meer te betrekken bij de natuur.

Wat denk jij, zouden we ook in Nederland geld in moeten zamelen voor (extra) bomen? Of ken jij initiatieven, die daar al mee bezig zijn?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

16 gedachten over “Deze mensen kopen samen een heel bos”

 1. Als je Ecosia als zoekmachine gebruikt in plaats van google, plant je bomen door op internet te zoeken.
  Doet iedereen, en zo help je vanaf de bank gewoon mee!
  Qua zoekresultaten wint google nog aan populariteit maar dit verandert heel snel en heb google sporadisch nog gebruikt als Ecosia het echt niet kan vinden.
  Gebruik het nu 2 jaar en zo al 1700 bomen geplant
  Aanrader!

 2. Ik gebruik al 40 jaar natuurproducten van Yves Rocher en alle cadeaus laat ik omzetten in bomen aanplant. Je kunt kiezen voor je cadeaus tussen producten of bomen.

 3. Beste natuurliefhebber,
  Bij deze een update van de meest recente crowdfunding actie om natuurgebied op te kopen in Nederland:

  Als deelnemer aan onze woudfunding brengen we je hierbij op de hoogte over het resultaat van de veiling van de Gelderse natuurgebieden. De Partij voor de Dieren had zich ingeschreven op vier kavels, maar wij hebben helaas geen kavel toegewezen gekregen. De reden hiervoor is onbekend.

  De natuurgebieden werden tussen mei en september door Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland te koop aangeboden via een veiling. Om een deel van de natuurgebieden veilig te stellen, startte de Partij voor de Dieren een woudfunding en schreven wij ons met het opgehaalde bedrag in op vier kavels. Gister werd bekend gemaakt welke natuurgebieden een nieuwe eigenaar krijgen.

  De toewijzing van de natuurgebieden verliep via een notaris. Bij meerdere inschrijvingen op eenzelfde kavel kregen eigenaren met aangrenzende natuur de kavel toegewezen. Als er geen inschrijvingen waren van eigenaren met aangrenzende natuurgrond, werd de kavel toegewezen aan de hoogste bieder. Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland hadden daarnaast te allen tijde het recht om zonder opgaaf van reden niet tot gunning van één of meerdere kavels over te gaan.

  Om welke reden de Partij voor de Dieren geen natuur toegewezen heeft gekregen is dus nog de vraag. We hopen daar nog antwoord op te krijgen. Desondanks zijn we erg blij met alle steun die we hebben gekregen met deze actie. Het is fantastisch dat in zo’n korte tijd een bedrag van 185.000 euro is ingezameld. Hiermee is een belangrijk signaal afgegeven dat de verkoop van natuur moet stoppen.

  Tot zover de update van deze actie die ik als deelnemer ontving van de algemeen directeur.

 4. De Partij voor de Dieren heeft al een paar keer een actie gehad waarbij je als particulier een stuk bos kon kopen dat de partij dan in eigendom heeft en onderhoudt, samen met vrijwilligers. Het was heel laagdrempelig, het ging niet om gigabedragen, je kon het aantal vierkante meters zelf kiezen.

Reacties zijn gesloten.