Eigen tegel voor de stokroos fleurt Rotterdamse straten op

Stokroostegel 180In Hollywood laten sterren hun handafdruk in een straattegel vastleggen, in Rotterdam heeft de stokroos zijn eigen straattegel gekregen. Uitvinder Patrick -Kruithof van The moment company, een bureau voor product- en conceptontwikkeling, kwam op het idee om een stokroostegel te maken toen hij zag dat Rotterdammers graag dit type roos in de buurt plantten, maar er moeilijk een plekje voor vonden vanwege de strakke bestrating. Ook waaiden de stokrozen vaak om. Voor beide problemen vond hij een oplossing: hij ontwierp een speciale tegel van gietbeton voor de roos, met daarin een paar uitsparingen waar bamboestokken in passen die de roos op zijn plaats houden. De tegel heeft het formaat van een halve baksteen, zodat hij in de plaats kan worden gelegd van de halve bakstenen die in veel straten tegen de gevel aanliggen.
Dankzij een subsidie van deelgemeente Delfshaven zijn daar twee jaar geleden al 250 stokroostegels gelegd. De gemeente en de bewoners werkten samen om te zorgen dat de tegels werden gelegd en de zaadjes van de planten gezaaid. Inmiddels heeft Kruithof een tweede serie tegels in productie gebracht. Hij vertelt dat de stokroos zo’n populaire bloem is omdat hij weinig verzorging nodig heeft en de hele zomer bloemen geeft. De tegel past goed in Rotterdam, vindt hij. ‘De Rotterdamse straten zijn erg kaal en stenig, vanwege de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog liggen overal van die vierkante bakstenen, in steden als Amsterdam en Utrecht heb je nog klinkers.’ Kruithof heeft de tegel overigens speciaal voor de stad Rotterdam ontworpen, dus alleen de gelukkige Rotterdammer kan er eentje op de kop tikken.| Meer informatie: www.stokroostegel.blogspot.com
Het aprilnummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Meer lezen?
De invloed van voeding op ADHD
Buitensporten beter voor de gezondheid
Een goed leven begint met waardering voor ons voedsel
 


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

 

Over de schrijver