Eilanders beginnen eigen bank om Wall Street dwars te zitten

Zicht op Vashon Eiland. Foto: orcmid, Flickr

Bewoners van het eiland Vashon, gelegen in de staat Washington, aan de westkust van de VS, besloten om het heft in eigen hand te nemen. Samen met een bestaande bank richtten bewoners een eigen bank op, een zogeheten “coöperatieve kredietunie”. In het eerste jaar zetten 16% van de eilandbewoners hun geld op dze bank. En zij zijn niet de enigen: in de VS switchten vorig jaar 1,3 miljoen mensen naar een lokale, niet-commerciële bank.
Volgens de LA Times zijn lokale kredietverenigingen het “financiële equivalent van het eten van kippen die thuis zijn opgegroeid”. En sinds de problemen met Wall Street hebben deze verenigingen de wind van voren. Mede dankzij de landelijke Move your Money campagne groeien veel kredietunies in de VS als kool.
Het eiland Vashon is een van de geslaagde voorbeelden. Het is een liberaal eiland, waar veel voormalige hippies wonen, verschillende biologische boerderijen gehuisvest zijn. Er staat zelfs een klooster op het eiland dat zijn eigen speciale koffiemerk verkoopt.
Je kunt meer over Vashon Island lezen in de LA Times
Lees ook
Duurzaam sparen en beleggen
Failliet Duits dorp bouwt energiemodel van de toekomst

Over de schrijver

1 reactie op “Eilanders beginnen eigen bank om Wall Street dwars te zitten”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020