Eindhoven krijgt de eerste 3D-geprinte huizen van Nederland

De eerste vijf 3D-geprinte huizen van Nederland staan straks in Eindhoven. De huizen worden gemaakt van beton en zijn volgens de bouwers een wereldprimeur. Nog nooit eerder rolden er bewoonbare huizen uit de 3D-printer, die voldoen aan alle bouwvoorschriften én aan de eisen van bewoners wat betreft indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit.

Het eerste huis zal medio 2019 opgeleverd worden en is gelijkvloers. De huizen worden daarna één voor één gebouwd. Op die manier kunnen de ervaringen van de bewoners worden meegenomen bij de bouw van het volgende huis. “De printtechniek hebben we onder controle, maar nu willen we weten hoe het is om erin te wonen,” vertelt Theo Salet, hoogleraar bouwkunde TU Eindhoven. Het is de bedoeling dat het vijfde huis (van drie verdiepingen) op locatie wordt geprint.

Woningen als zwerfkeien

De 3D-geprinte huizen zijn ontworpen door het Eindhovense architectenbureau Houben/Van Mierlo, die zich heeft laten inspireren door zwerfkeien in een groen landschap. De woningen hebben dan ook steenvormen, die eruit zien als menhirs, zoals Obelix die op z’n rug droeg. Of als huizen uit het Flinstones tijdperk. De vormen van de 3D-geprinte huizen zijn aan de buitenkant rond en grillig, maar hebben aan de binnenkant kaarsrechte muren zodat je wel gewoon je kast, bank of tafel er tegen de muur aan kan zetten.

Sneller, goedkoper en milieuvriendelijk

Het mooie van een 3D-printer is dat je er vormen mee kan maken, die voor de traditionele bouw lastig te realiseren zijn. Bovendien kan je er maatwerk mee leveren, waardoor je unieke woningen krijgt, die toch industrieel gebouwd zijn. Omdat de bouwers het beton alleen daar neerleggen waar het echt nodig is, wordt er ook veel minder materiaal gebruikt. Met de 3D-printer kan dus niet alleen sneller gebouwd worden, maar ook goedkoper en duurzamer.

Project Milestone Eindhoven

3D-geprinte huizen

Het is overigens niet de eerste keer dat een huis uit de 3D-printer rolt. Op de designbeurs van Milaan stond vorige maand nog een geprinte betonnen woning, maar die heeft na de expositie nog geen nieuwe bestemming gevonden. Ook in Rusland staat een 3D-geprint huis op een industrieterrein in een buitenwijk van Moskou, maar die dient meer als demonstratiewoning. En we schreven al eens over de Amerikaanse startup ICON, die op het festival South by Southwest in Austin (Texas) een 3D-geprint huis presenteerde. Dit is een standaard huis dat binnen 24 uur gebouwd kan worden, maar pas volgend jaar beginnen ze bij wijze van test met de bouw van 100 huizen in El Salvador en Bolivia.

Project Milestone

Dit project uit Eindhoven heet Milestone, omdat deze bouw een bijzonder moment in de tijd markeert. De bouwers zijn echt met iets unieks bezig, dat de bouw een enorme stimulans zou kunnen geven. Hiervoor werken vier marktpartijen samen met de Technische Universiteit van Eindhoven en de gemeente Eindhoven. Die partijen hadden dit project zonder elkaar niet kunnen realiseren, maar met elkaar wel. “Dat kan volgens mij alleen maar in Brabant waar we zeggen: gewoon doen!” zegt Theo Salet op NU.nl.
Theo Salet is een ware pionier op het gebied van 3D-betonprinten. Vorig jaar rolden de onderdelen van een fietsbrug nog uit zijn printer, die neergelgd zijn in het Brabantse Gemert. Hij geeft leiding aan 3D Concrete Printing Centrum van de Universiteit van Eindhoven.

Over de schrijver

1 reactie op “Eindhoven krijgt de eerste 3D-geprinte huizen van Nederland”

  1. Pingback: Zo ziet de stad van morgen eruit

Reacties zijn uitgeschakeld.