Eindhoven verwarmt wijk met snoeihout

Foto: Barronsquirrel (Flickr)

In de nieuwe Vinex wijk Meerhoven bij Eindhoven krijgen duizenden woningen hun warmte en elektriciteit uit een onverwachte energiebron; snoeihout. Vanaf oktober 2011 wordt de wijk voor een gedeelte verwarmd met ‘groene warmte’ uit snoeihout. In Eindhoven wordt ook een zwembad verwarmd met een grote houtketel.
De Bio-energiecentrale Meerhoven is een van de grootste in zijn soort. Zolang de centrale een flinke hoeveelheid versnipperd snoeihout op voorraad heeft, gaat het volledig automatisch; een lopende band trekt het hout naar binnen; aan de andere kant komt er stroom en warmte uit. De rookgassen worden gezuiverd tot er alleen nog schone CO2 uit de schoorsteen komt.

Het resutaat is een soort winwin-win situatie: Het groene afval uit de Eindhovense tuinen, parken, en bossen hoeft niet meer tegen hoge kosten afgevoerd te worden. Verder is dure fossiele brandstof -in dit geval aardgas- voor Meerhoven alleen bij hoge uitzondering nodig als back up. Snoeihout is immers een seizoenssproduct dus de toevoer kan variëren. En tenslotte wordt de CO2 uitstoot van de houtcentrale automatisch gecompenseerd door nieuw groeiend hout; het hele procedé is dus CO2 neutraal.

Een uitbreiding van de SDE (Subsidieregeling duurzame energie) in 2012 zal naar verwachting voor een stevige groei van het gebruik van snoeihout voor warmte leiden. In de SDE wordt dit jaar nog alleen financiële steun gegeven voor de gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte uit hout. Vanaf 2012 is het mogelijk om ook steun te krijgen voor de opwekking van alleen warmte. Daarmee kunnen ook wat kleinere projecten rendabel worden.

2 reacties op “Eindhoven verwarmt wijk met snoeihout”

  1. Pingback: Hout stoken in de herfst? Zo doe je het verantwoord -

Reacties zijn uitgeschakeld.