Canarisch eiland El Hierro wordt energie-onafhankelijk met 100% groene stroom

El Hierro Is Een Duurzaam Paradijs. Foto: Jose Mesa, Flickr.
El Hierro Is Een Duurzaam Paradijs. Foto: Jose Mesa, Flickr.

Het kleine Canarische eiland El Hierro staat op het punt om geschiedenis te gaan schrijven. Binnenkort draait het hele eiland namelijk volledig op eigen groene stroom uit wind en water. Een combinatie van een windpark én een waterkrachtcentrale zorgt ervoor dat er altijd schone elektriciteit voorhanden is.

Eind juni worden er vijf windmolens op het noordelijke puntje van het eiland in gebruik genomen. Deze zullen verschillende ontziltingsinstallaties en de 10.000 bewoners van El Hierro van energie gaan voorzien. De ontziltingsinstallaties zijn belangrijk, omdat het eiland zeer droog is, en afhankelijk was van subsidies om de economie draaiende te houden.

Tot op heden werd veel van de energie op het eiland opgewekt met geïmporteerde olie. Het eiland verbruikte zo’n 40.000 vaten olie per jaar. Op dagen met veel wind gaat El Hierro nu zelfs stroom verkopen, waardoor het eiland zo’n 1 tot 3 miljoen euro per jaar extra verdiend.

Om volledig energie-onafhankelijk te zijn moest er een manier gevonden worden om energie op te wekken als het niet waaide. Ingenieurs hebben hier een bijzondere en creatieve oplossing voor gevonden. Wanneer het hard waait, en er windstroom over is, wordt er water in de krater van de vulkaan van het eiland gepompt. Op het moment dat er een tekort aan energie is, wordt waterkrachtenergie opgewekt door dit water weer naar beneden te laten stromen. op deze manier heeft El Hierro nooit een tekort aan energie.

Naast duurzame energie is het eiland ook een partnerschap gestart met Renault-Nissan, om rond 2020 alle 6000 auto’s op het eiland op elektriciteit te laten rijden.

Bron: outsideonline

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Deense eiland Samso draait volledig op groene energie
Internationale aandacht voor Nederlandse mini-windmolen met efficiënte windschroef

3 gedachten over “Canarisch eiland El Hierro wordt energie-onafhankelijk met 100% groene stroom”

  1. Pingback: Canarisch eiland El Hierro wordt energie-onafhankelijk met 100% groene stroom | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.