Elektriciteit uit bacteriën een stap dichterbij

Shewanella Oneidensis
Shewanella Oneidensis. Foto: Wikimedia Commons

Wetenschappers begrijpen beter hoe ze bacteriën kunnen gebruiken om elektriciteit te maken. Deze kleine beestjes zullen over 10 jaar mogelijk onze telefoons of lichten van energie voorzien.

Amerkikaanse en Britse onderzoekers ontdekten dat bacteriën van het type Shewanella oneidensis  kleine tentakels hebben waarmee ze elektriciteit afgeven. De onderzoekers kunnen deze elektriciteit aftappen. “Alle levende wezens genereren elektriciteit, dat heeft niks met science fiction te maken”, zegt Tom Clarke, een van de leidende onderzoekers werkzaam aan de Universiteit van East Anglia in Engeland.Wij mensen gebruiken bijvoorbeeld elektriciteit om te denken en het hart aan te drijven. De bacteriën moeten hun teveel aan elektriciteit kwijt en dat doen ze via hun tentakels.

Voordat de Shewanella oneidensis echt bruikbaar is, moet het aftappen van elektriciteit nog 100 tot 1000 keer efficiënter worden. Mocht dat niet lukken: de wetenschappers denken dat deze bacterie ook geschikt kan zijn om olievervuiling en radioactief afval op te ruimen.

Kortom: een bacterie met belofte.

Bron: Reuters

Lees ook

Over de schrijver