Elektriciteitsnetwerk van de toekomst is in handen van lokale gemeenschappen

Foto: Toby Leigh, New Scientist
Foto: Toby Leigh, New Scientist

Een interessant artikel in de New Scientist over elektriciteitsnetwerken van de toekomst. Het huidige netwerk is “eenrichtingsverkeer”, gericht op grote energieproducenten die stroom transporteren naar consumenten. Volgens het wetenschapsblad is de toekomst echter naar “micro-grids” die door individuen en lokale gemeenschappen beheerd worden. Een mix van slimme meters, kleine energienetwerken, zonnepanelen, windmolens, elektrische (auto)accu’s en nieuwe slimme software gaat dat mogelijk maken.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Helpen slimme meters écht stroom besparen?
“Micro-grids zijn belangrijke versneller van duurzame energie”
“Als energiemakers energieopslag gaan integreren in air condtioners en vriezers, dan koop je een vriezer met een energieopslag systeem en een zonnepaneel,” aldus Ryan Wartena, mede-oprichter van Growing Energy Labs in San Francisco. “Je hebt dan overal kleine brokjes energieopslag, and dan ben je niet langer een consument maar een micro-nutsbedrijf.”
Nog een citaat van Wartena: “Wij zijn bezig om technologie te ontwerpen die het voor iedereen mogelijk maakt om een energie producent te zijn en deel te zijn van het systeem. En we automatiseren het, zodat je zelf je niet druk hoeft te maken over de wetenschap erachter.”
Lees het hele artikel in de New Scientist

Over de schrijver

1 reactie op “Elektriciteitsnetwerk van de toekomst is in handen van lokale gemeenschappen”

  1. Erg interessant artikel. Ben benieuwd in hoeverre zo'n lokaal netwerk realistisch is. Lijkt mij dat een vriezer met energieopslag een stuk duurder wordt dan een 'normale' vriezer. Lokale netwerken zullen dan wel voldoende stabiel moeten zijn, anders zullen ook UPS systemen nodig zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.