elektrisch laden
elektrisch laden

Elektrisch rijden kan nog groener en voordeliger

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Eneco.) – In veel buurten zie je tegenwoordig laadpalen voor elektrische auto’s. Rijden we straks allemaal elektrisch? Vooral ondernemers kiezen al vaker voor een stekker dan een brandstoftank. Maar waarom eigenlijk? En is elektrisch rijden nu echt goed voor het milieu?
Van elke honderd nieuwe auto’s die de dealer verlaten, rijden er twee op elektriciteit. Dat lijkt niet veel, maar als je verder inzoomt op de cijfers zie je dat in 2017 al bijna net zo veel stekkerauto’s zijn verkocht als in heel 2016. De groei verloopt daarmee exponentieel. En als je alles op een rij zet, is dat ook wel logisch. Elektrisch rijden voor ondernemers is nu al groen en voordelig. En het kan nog groener en voordeliger.

Overal laadpunten

Aan de basis voor de groei van elektrisch rijden ligt een landelijk dekkend netwerk van laadpalen. Aan die cruciale voorwaarde wordt tegenwoordig voldaan. Niemand hoeft meer bang te zijn om met een een lege accu langs de weg te staan. Sinds 2014 zijn er bijna drie keer zoveel laadpunten. En nu Tesla de auto-industrie heeft wakker geschud, komen er ook steeds meer betaalbare modellen op de markt met een actieradius van 300 kilometer of meer. Dat is ruim voldoende voor het dagelijkse gebruik van de meeste Nederlanders. Op basis van deze marktontwikkelingen voorspelt professor Steinbuch dat bijna elke nieuwe auto in 2025 op stroom rijdt.

Zakelijk slim bekeken

Op dit moment kiezen vooral zakelijke rijders voor een elektrische auto. Zij ontdekken dat een stekkerauto simpelweg de slimste keuze is. Door allerlei fiscale voordelen valt rijden op stroom veel goedkoper uit dan rijden op brandstof. De belastingmeevallers op een rij:
– voor een volledig elektrische auto hoef je geen BPM en motorrijtuigenbelasting te betalen;
– ondernemers hebben recht op milieu-investeringsaftrek;
– leaserijders hoeven slechts 4% van de cataloguswaarde bij hun inkomen op te tellen.
Al die aftrekposten tellen op tot een aanzienlijk verschil. Per maand rijd je maar liefst twee tot drie keer goedkoper op stroom dan benzine. Hierdoor groeit de vraag naar elektrische auto’s natuurlijk snel. Grote bedrijven spelen daar op in door nieuwe diensten aan te bieden. Met Elektrisch Laden zorgt Eneco bijvoorbeeld dat alles rond het opladen van elektrische auto’s wordt geregeld: de aanvraag van de laadpaal, de installatie, het beheer en de kostenadministratie.

Elektrisch rijden kan nog groener

Kiezen voor elektrisch rijden levert voor ondernemers nog een belangrijk voordeel: ze ondernemen zichtbaar duurzaam. Als je rijdt op stroom, stoot je immers géén CO2 uit. Maar is dat groene imago wel helemaal terecht? Je kunt tenslotte ook kritische vragen stellen over het milieurendement van stekkerauto’s. Het maken van de wagen levert toch ook vervuiling op? En hoe schoon is het nog als de auto’s rijden op zogenaamde ‘grijze stroom’ uit onze nationale kolencentrales?
Ook als je dat allemaal meetelt, blijkt elektrisch rijden nog steeds beter voor het klimaat, volgens een uitgebreide vergelijking op De Correspondent. Weliswaar kost de productie van een batterij eenmalig veel CO2-uitstoot, maar zelfs als de auto rijdt op grijze stroom, dan is de gemiddelde elektrische wagen alsnog een stuk schoner.
Als je benzine auto’s en volledig elektrische auto’s namelijk vergelijkt op hoeveelheid CO2-uitstoot, dan valt de productie van de auto en de stroom in het niet bij het gebruik van de auto. Daarbij vervuilt de elektrische auto tenslotte niet, terwijl een brandstofauto tijdens het rijden juist wel heel veel CO2 uitstoot.
Bovendien biedt de productie en sloop van elektrische auto’s nog veel mogelijkheden voor verduurzaming. Denk aan recycling van de accu, gebruik van nieuwe materialen en vergroening van batterijenfabrieken. In de huidige wetenschappelijke vergelijkingen van stroom en brandstof wordt er bijvoorbeeld nog steeds vanuit gegaan dat batterijfabrieken CO2-uitstoot veroorzaken. Maar de Giga factory van Tesla in Nevada draait al in zijn geheel op hernieuwbare energie!

Zelf een laadpaal voor de deur

Voor zakelijke rijders blijkt elektrisch rijden dus een verstandige keuze. Zowel het klimaat als je portemonnee zijn beter af, helemaal als je rijdt op groene stroom van windmolens of zonnepanelen.
Als je kiest voor elektrisch rijden, is het mogelijk om direct een eigen laadpaal aan te schaffen voor bij je thuis en op de zaak. Hiermee kun je jouw auto sneller opladen dan via het gewone stopcontact. En klanten krijgen een mooie extra service: ook zij kunnen hun auto opladen als ze jouw bedrijf bezoeken.
Het interessante is bovendien dat je als ondernemer met een eigen laadpaal, elektrisch rijden nog voordeliger en milieuvriendelijker kunt maken. Want door fiscale voordelen kan de korting op de aanschafprijs oplopen tot 16% volgens deze whitepaper van Eneco.
Daarnaast weet je zeker dat je volledig CO2-neutraal ‘tankt’ met je eigen laadpaal als de stroom van volledig hernieuwbare bronnen komt. Eneco heeft bijvoorbeeld samen met Volkswagen een speciaal laadabonnement ontwikkeld, waarvan de stroom komt uit Nederlandse windparken. Zo maakt je stekkerauto de milieuwinst pas echt groot. Want een benzineauto vervuilt twee tot drie keer zo erg als een elektrische wagen die rijdt op 100% groene stroom.





Over de schrijver

1 gedachte over “Elektrisch rijden kan nog groener en voordeliger”

  1. En als we nu eens het fossiele wagenpark zouden ombouwen naar een elektrisch wagenpark, te beginnen met de oudste, nl. de oldtimers (want die vervuilen het meest). De carosserie van een wagen gaat eigenlijk heel lang mee, alleen motor, remmen en uitlaat verslijten het snelst en net die onderdelen worden vervangen, samen met de brandstoftank. Een nieuwe wagen kost enorm veel energie, materialen en water, terwijl bij een ombouw bijna 70% van de wagen herbruikt wordt. Daarenboven levert zo’n opbouw op grote schaal enorm veel lokale jobs op, die daarenboven zeer creatief zijn i.t.t. de routinejobs aan de lopende band in een autofabriek. Dus waarom dát niet subsidiëren i.p.v. de aankoop van nieuwe elektrische auto’s?

Reacties zijn gesloten.