Elektrisch vliegtuig landt in Rotterdam

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van elektrisch vliegen tot nationale vogelteldag.

Elektrisch vliegtuig landt in Rotterdam

Elektrisch vliegen is dichterbij dan je denkt. Afgelopen zondag landde namelijk op Rotterdam – The Hague Airport voor het eerst een electrisch vliegtuig: de Alpha Electro van de Sloveense producent Pipistrel, een trainingsvliegtuig voor piloten. Het toestel maakt vooralsnog vluchten van maximaal een uur. Daarna moet het weer opgeladen worden voor een volgende vlucht. Het vliegtuig is geschikt voor twee personen en weegt 350 kg. Het maakt gebruik van een lithium polymeer batterij. Pipistrel was het eerste bedrijf dat een electrisch tweepersoons vliegtuig produceerde, al in 2007. Overigens landde begin deze zomer ook op vliegveld Eelde al een elektrisch vliegtuig van Pipistrel.

Nationale vogelteldag

Kun jij het verschil zien tussen een spreeuw, een vink, een sijs, een veldleeuwerik, een graspieper en een koperwiek? Zorg dan dat je vandaag met een goede verrekijker buiten staat. 6 oktober is het internationale vogelteldag, ofwel Euro Bird watch, waar ook Vogelbescherming Nederland aan meedoet.
Iedere vogelliefhebber weet dat begin oktober veel vogelsoorten over Europa trekken, een bijzonder natuurfenomeen. Ze vliegen vanuit Scandinavië naar Zuid-Europa of nog verder, naar Afrika, om te overwinteren en in het voorjaar weer terug te komen. Veel trekvogels vliegen daarbij over ons land, vaak langs de kust. En elk jaar tellen vogelaars in heel Europa de soorten tijdens de Euro Bird Watch. Volgens de Vogelbescherming gebeurt dit ‘om een beeld te krijgen hoe het in Europe met trekvogels staat. Vorig jaar stonden de spreeuw, vink en graspieper in de top 3 van meest getelde trekvogels. Maar het verschilt heel erg van jaar tot jaar, vanwege de weersomstandigheden. De stand van de wind bepaalt of en welke vogelsoorten je ziet. Dat hangt ook af van hoe het broedseizoen is geweest. We willen mensen graag betrekken bij dit bijzondere natuurfenomeen en mensen bewust maken. Dus ga vooral naar buiten. Ga kijken. Want dit is de periode dat je ineens heel grote groepen vogels voorbij kan zien komen.’ Ga je ook kijken? Gebruik dan #eurobirdwatch en deel je foto’s.

Het kabinet wil naar 100.000 deelauto’s

Het kabinet wil het gebruik van de deelauto bevorderen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat tekende donderdag 4 oktober een Green Deal met als doel om 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers van deelauto’s in 2021  te hebben. Op dit moment zijn er zo’n 41.000 deelauto’s. Van Veldhoven: “Een eigen auto voor de deur klinkt zo vanzelfsprekend. Maar auto’s staan gemiddeld 23 van de 24 uur stil. Door een auto te delen staat deze minder lang geparkeerd. Dat scheelt ruimte en de kosten van een parkeervergunning. Bovendien blijkt dat autodelers hun auto bewuster gebruiken, en daarom een stuk minder CO2uitstoten”. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat autodelers 8 tot 13% minder CO2uitstoten.

Noorwegen verbiedt import tropisch hardhout

In 2007 introduceerde de Noorse regering al een verbod op het gebruik van tropisch hardhout in overheidsgebouwen. En nu gaat Noorwegen als eerste land ter wereld de import van tropisch hardhout helemaal verbieden. Dit betekent dat de Noorse wetgeving niet langer toestaat dat de overheid contracten aangaat met bedrijven die zich schuldig maken aan bomenkap. Overigens zijn er ook studies die juist aangeven dat de commerciële houtkap een ondergeschikte rol spelen bij het verdwijnen van tropische bossen. Door de boycot zou de prijs van hout lager worden en daarmee de toename van ontbossing voor gebruik van landbouwgrond groter.
Photocredits: Pipistrel
Lees ook over de Volkswagen bus op waterstof, het pleidooi voor een totaalverbod op plastic tasjes en de uitvinding die plastic afval in water opruimt. 
Heb jij ook goed nieuws gespot? Deel het met ons via redactie@hetkanwel.nl

Over de schrijver