Van laadtaarnpaal tot stoeptegel: een elektrisch voertuig opladen doe je zo

Een elektrisch voertuig opladen. Dit doe je voornamelijk bij laadpalen, thuis of onderweg. Deze duurzame manier van vervoer wordt nog milieuvriendelijker wanneer je het combineert met je eigen zonnepanelen. Als je een elektrisch voertuig rijdt, dan ken je vast wel de zoektocht naar een geschikte laadplek. Een ander nadeel is dat je wat geduld nodig hebt. Een EV opladen is goedkoper en iets meer gedoe dan brandstof tanken, maar we hebben goed nieuws! Deze ongemakken kunnen in de toekomst wel eens verleden tijd zijn. Want er staan enkele verrassende innovaties te wachten. Een elektrisch voertuig opladen? Wie weet laad jij in de toekomst je stekkervoertuig op met een van deze vijf manieren.

1. Zelf opladende snelweg

Een zelfopladende snelweg. Het klinkt nu nog als een scene uit een sciencefiction film. Maar je EV van stroom voorzien terwijl je rijdt, is niet zo futuristisch als je misschien zou denken. Steeds meer landen, waaronder Korea en Japan, werken aan snelwegen waar je kunt opladen tijdens het rijden. Het Zweedse Transport Bureau Trafikverket is jaren geleden al begonnen met de eerste praktijktesten. Hierbij konden elektrische voertuigen opladen via een strip in de weg. En er zijn grote plannen. Het doel is dat over twee jaar al op deze ‘geëlektrificeerde snelwegen’ gereden kan worden. Bij succes zullen naar verwachting andere landen snel volgen.

2. Laadtaarnpalen

Laadtaarnpalen, nee geen spelfout, maar een benaming voor lantaarnpalen die omgebouwd zijn tot laadpaal. Een slim idee, aangezien de energievoorziening in deze palen toch al aanwezig is. En erg interessant voor stekkerauto’s. Want niets vervelender dan wanneer je thuis komt van een dag hard werken en er geen laadplek vrij blijkt te zijn. Deze laadtaarnpalen bestaan inmiddels al in verschillende landen. Ook in Utrecht loopt nu een test waarbij straatverlichting is gecombineerd met een stekkerplek voor elektrisch vervoer.

3. De oplaadrobot

Het mag duidelijk zijn dat we robots niet meer uit de toekomst kunnen wegdenken. Of we het nou leuk vinden of niet. Op dit moment wordt ook onderzocht hoe robots ons kunnen helpen elektrische voertuigen op te laden. Zo’n mobiele oplaadrobot is in feite een slim accupakket op wielen. Deze zou dan vanzelf naar je toe navigeren via een app. Vervolgens laadt deze robot ook volledig zelf het voertuig op. Klinkt handig, maar voorlopig als verre toekomstmuziek. Er zijn namelijk nog enkele grote uitdagingen te overwinnen. Zoals de betrouwbaarheid, veiligheid en het bewegen in een drukke, krappe omgeving.

4. Draadloos opladen

Tegenwoordig kunnen we onze mobiel draadloos opladen door elektromagnetische inductie. Dit is een moeilijk woord voor de techniek waarmee elektrische energie via een magnetisch veld wordt overgebracht. En waarom ditzelfde foefje ook niet voor elektrische auto’s gebruiken? Maar dan met een oplaadbare parkeerplaats in plaats van een plaatje waar we onze mobiel op leggen. Daarmee lijkt de handeling van eerst de stekker uit de achterklep halen, inpluggen en vervolgens je laadpas scannen, verleden tijd. Deze technologie biedt veel mogelijkheden. Vooral voor parkeerplaatsen en ondergrondse garages. Hoe snel het draadloos opladen van je EV uiteindelijk is en wat het kost, moet nog in praktijk blijken.

Ook aan de e-biker is gedacht. Met een elektrische fiets ken je vast wel de worsteling van het opladen. Heb je bijvoorbeeld net haast met wegfietsen van huis, kom je erachter dat de accu nog in de schuur ligt. Hiervoor is een slimme oplossing verzonnen. Namelijk een oplaadtegel voor je elektrische fiets. Wanneer je je e-bike met een speciale fietsstandaard hierop parkeert, laadt de accu automatisch op. Hoe handig!

5. Zonnewagens

Zonnewagens, oftewel auto´s op zonne-energie, kennen we van de Solar Challenge. Een racewedstrijd tussen auto’s die rijden op zonne-energie die wordt opgevangen via grote panelen. Daar komt dus geen druppel brandstof of laadpaal meer aan te pas. Wist je dat de eerste zonneauto al bestond in 1962? Intussen wordt de Solar Challenge al meer dan vijftien jaar tweejaarlijks georganiseerd. Best bizar dus eigenlijk dat we zonnewagens nog steeds niet op de snelweg zien. Dit komt onder andere door efficiency uitdagingen plus het gewicht en de grootte. Ook is het produceren van zonnewagens tot nu toe erg duur. Maar het is zeker niet uitgesloten dat deze elektrische voertuigen over niet al te lange tijd voor het grote publiek toegankelijk zijn.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-QZcY28fLxg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Op welke manier dan ook. Deze ideeën kunnen elektrisch rijden in de toekomst weleens in een stroomversnelling veranderen!

Over de schrijver