Doorrijden in je huidige auto of toch een elektrische auto aanschaffen? 

We zien dat er bij een groeiende groep mensen steeds meer aandacht komt voor tweedehands spullen, gerecyclede producten en ligt er meer nadruk op herstellen en repareren. Ook bij auto’s, maar wat is nou duurzamer? Doorrijden met je huidige auto, of een elektrische auto aanschaffen?

Een elektrische auto aanschaffen

Wanneer mensen een nieuw product willen aanschaffen, kijken zij nu ook vaker naar het milieuaspect. Niet alleen de prijs speelt meer een rol. Een goed voorbeeld waarbij je de afweging maakt tussen een nieuw product  of repareren, is bij een auto. Veel milieubewuste mensen overwegen of ze elektrisch willen gaan rijden, zo was er in 2020 een groei van 70% ten opzichte van 2019 met betrekking tot volledig elektrische personenauto’s zo blijkt uit officiële cijfers. De grote vraag hierbij is alleen; wanneer stap je nou over? En wat is eigenlijk duurzamer, eerst nog een tijdje doorrijden met je huidige auto of zo spoedig mogelijk overstappen op een elektrische auto? 

Elektrisch versus benzine

Over het algemeen stoot een elektrische auto ongeveer de helft minder C02 uit dan een benzineauto. En dat is inclusief de productie van de auto ook in meegenomen. Hiermee wordt rekening gehouden met de levensduur van de auto’s en wordt er vanuit gegaan dat bij een elektrische auto één keer tijdens diens leven de batterij vervangen moet worden. Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat je groene stroom gebruikt in plaats van grijze stroom voor het opladen van de auto.  

Accu’s gaan steeds langer mee

Het uiteindelijk overstappen naar elektrisch rijden is beter voor het milieu, maar dat is wel op langere termijn. Het produceren van een elektrische auto is op dit moment ook nog belastend voor het milieu. Onder andere door het produceren van de accu’s. Voor het produceren van deze heb je namelijk materialen nodig als lithium, nikkel en kobalt. Maar er wordt hard gewerkt aan het recycleproces van nikkel en lithium, waardoor het een totaal circulair proces wordt en waarbij Kobalt volledig overbodig gaat worden voor de productie van accu’s.  Hiermee komt de ontwikkeling van elektrische auto’s in een vogelvlucht terecht is gekomen. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën, betere materialen, het recyclen van materialen en door commerciële mogelijkheden, worden elektrische auto’s steeds voordeliger, milieuvriendelijker en kunnen bijvoorbeeld de accu’s steeds langer mee.

Wanneer stap je over?

De vraag blijft dan bestaan, wanneer stap je over van benzine naar elektrisch? Dit is helaas een lastige vraag en hangt af van veel factoren. Hoe oud is je auto? Wat zijn je eigen financiële middelen voor het aanschaffen van een nieuwe auto? En wat voor auto heb je; een benzine of diesel? Toch kan het (nog even) behouden van je huidige auto best een betere keus zijn voor het milieu. Maak daarom een bewuste afweging tussen repareren of aanschaffen van een nieuwe elektrische auto. Zoals eerder aangegeven is het repareren en recyclen beter dan het consumeren. Indien je auto stuk gaat of een mankement heeft hoef je ook niet direct een nieuw onderdeel te kopen/bestellen, je kunt namelijk ook gebruikte auto onderdelen kopen. Op die manier draag je bij aan een circulaire wereld en kun je wachten op het juiste moment overstappen naar een elektrische auto.  

Over de schrijver