Elektrische auto leasen? Dit moet je weten

Een andere auto nodig of wil je je oude inwisselen voor een milieuvriendelijkere variant? Dan kan een elektrische auto een goede optie zijn. Dit rijdt een stuk zuiniger, maar vraagt wel om een grotere investering. Wanneer je dit geld niet op de bankrekening hebt staan, kun je een elektrische auto leasen.

Ondanks dat leasen als particulier steeds populairder wordt, weet niet iedereen precies wat dit is. Geldt dit ook voor jou? Dan wil je ongetwijfeld eerst weten waar je aan begint voordat je een leasecontract tekent. Daarom leggen we hieronder uit wat je moet weten over het leasen van een elektrische auto.

Wat is leasen precies?

Wanneer je een auto koopt, moet direct een groot bedrag betalen. Bij leasen is dit niet het geval, want je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil hiervoor krijg je de beschikking over een elektrische auto. Soms betaal je alleen voor de auto zelf, maar er kunnen ook nog andere zaken bij de leaseprijs inbegrepen zijn. Dit hangt van de leasevorm af waarvoor je kiest. Hieronder hebben we de bekendste leasevormen voor je op rij gezet.

  • Private lease
    Wanneer je als particulier een elektrische auto leaset, is de kans groot dat je bij private lease uitkomt. Bij deze leasevorm blijft het voertuig eigendom van de leasemaatschappij. Kosten die je maakt voor onderhoud, reparatie, belastingen en een autoverzekering zitten bij de prijs in.
  • Financial lease
    Een andere mogelijkheid is de financial lease van een elektrische auto. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor het voertuig, maar je bent van begin af aan de eigenaar. Aan het einde van het contract is de auto dan ook van jou. Bij financial lease zijn vaak geen extra diensten bij de prijs inbegrepen.
  • Zakelijke lease
    Wil je een elektrische auto leasen voor je bedrijf? Kies dan voor zakelijke lease. Het verschil met private lease en financial lease is dat de leasekosten en de btw fiscaal aftrekbaar zijn. Bij zakelijke lease kun je bovendien te maken krijgen met bijtelling. Dit gebeurt wanneer je meer dan het afgesproken aantal kilometers privé rijdt.

Voordelen van leasen

Aan het leasen van een elektrische auto zitten verschillende voordelen. Zoals een vast bedrag per maand, waardoor je weet waar je aan toe bent. Bovendien krijg je bij een elektrische auto private leasen nauwelijks te maken met bijkomende kosten. Je betaalt namelijk alleen voor de stroom om de accu van de auto op te laden. Veel kost dit je doorgaans niet, want stroom is goedkoper dan brandstof.

Wat kost een elektrische auto leasen?

Om te weten wat een elektrische auto leasen maandelijks precies kost, vraag je het beste een offerte aan bij een leasemaatschappij. De prijs hangt namelijk af van een aantal factoren. Zoals het soort auto en de afstand die je ermee rijdt. Gelukkig komen er steeds meer goedkopere EV’s, waardoor het voor veel meer mensen mogelijk is een elektrische auto privé te leasen.

Een bijkomend voordeel van een volledig elektrische auto leasen, is dat je in aanmerking kunt komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Duurzame overwegingen bij een elektrische auto leasen

Voor een compleet beeld is het goed te weten dat elektrische auto’s geen CO₂ en andere schadelijke stoffen uitstoten tijdens het rijden. Maar indirect zijn ze wel vervuilend. De productie van een elektrische auto heeft namelijk meer milieu-impact dan het maken van een benzine- of dieselauto. Dit komt vooral door het batterijpakket waarvoor kostbare grondstoffen nodig zijn. Ook het delven van deze stoffen gaat gepaard met de nodige uitstoot. Alsnog zorgt, volgens de berekeningen van Milieu Centraal, een ‘stekkerauto’ over de gehele levensduur voor minder CO₂-uitstoot dan een benzineauto. Wil je zo duurzaam mogelijk een elektrische auto leasen, zorg dan dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van groene energie.

Lees ook: Energiezuinige auto kopen of oude auto afrijden: wat is duurzamer?

Over de schrijver