Elektrische auto op zonne-energie stuk milieuvriendelijker dan auto op biobrandstof

Mariordo59, Flickr.com
Mariordo59, Flickr.com

Een elektrische auto die rijdt op zonne-energie blijkt veel milieuvriendelijker en efficiënter te zijn dan een auto die rijdt op biobrandstof. Dit blijkt uit een rapport dat werd samengesteld door onderzoekers van een Amerikaanse en Noorse universiteit. In dit rapport werden verschillende scenario’s met elkaar vergeleken en gekeken naar de meest effectieve manier om een compacte auto 100 kilometer te laten rijden. Hierbij werd onder meer rekening gehouden met het gebruik van land, uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van fossiele brandstof en de productie en gebruiksduur van zowel de brandstof als de voertuigen.

Zonne-energie scoort goed

Over het algemeen scoort zonne-energie erg goed. Als het gaat om gebruik van land, staat zonne-energie duidelijk bovenaan. Voor uitstoot van broeikasgassen legt zonne-energie het af tegen gras gemaakt van hooi, maar wint het wel duidelijk van brandstof op basis van maïs. Bij de benodigde brandstof voor de volledige gebruiksduur scoorde zonne-energie gelijk aan gras gemaakt van hooi, of net iets slechter. Ook hier scoorde de biobrandstof op basis van maïs weer veel slechter.

Lage efficiëntie

Het grootste probleem met biobrandstoffen is dat ze weinig efficiënt zijn, waardoor er veel grondstoffen nodig zijn, om tot brandstof te komen. Zonne-energie kan tenminste 10 keer zo veel energie produceren, waardoor het veel efficiënter is. Ook is het feit dat er relatief weinig land voor nodig is een extra voordeel. Als minder dan 1 procent van de aarde voorzien zou zijn met zonnepanelen, zou dat al voldoende energie opleveren om te voorzien in de volledige wereldwijde elektriciteitsbehoefte tot 2050.

Bron: Cleantechnica

Lees ook:

Top 10 zuinigste elektrische auto’s van 2013

Peugeot werkt aan auto die  rijdt op lucht

Tesla S is groenste auto 2013

6 gedachten over “Elektrische auto op zonne-energie stuk milieuvriendelijker dan auto op biobrandstof”

 1. Kan iemand mij vertellen waar ik het artikel kan vinden waaruit blijkt dat auto's op zonne-energie veel efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan auto's op biobrandstof? Ik hoor het heel graag. Alvast bedankt!

 2. Dat men bezig is om zonnepanelen efficienter maken is een feit, maar dat de huidige zonnepanelen sterk genoeg zijn om een voertuig op te laden terwijl je er dagelijks mee rijdt heb ik mn twijfels bij. Vooral na het rekensommetje van AOD. Of er moeten sterke accu's in zitten zodat je rijdt op de accu's en onderweg een ander set accu's oplaad. Dan zou het wel kunnen.

 3. Inderdaad onzin wordt niet uitgefinterd of is het bij 1 april?
  – "Als het gaat om gebruik van land, staat zonne-energie duidelijk bovenaan"
  Onjuist windmolens doen het beter door dubbel grondgebruik
  – "Voor uitstoot van broeikasgassen legt zonne-energie het af tegen gras" hoe onzinnig!
  – "1% van de aarde met zonnepanelen = voldoende energie om de wereldwijde elektriciteitsbehoefte tot 2050"
  Elektriciteit is maar en eel van het energieverbruik. Voor transport, verwarming, koeling e.d. is veel meer nodig. 1% aardopp. = 5 miljoen km2 (= 2.000 bij 2.000 km), waar zijn die panelen?

 4. "Gras gemaakt van hooi", het staat er echt, twee keer zelfs: "gRas". Ik ben zeer benieuwd hoe je weer gras maakt van hooi, wat toch eigenlijk dood gras is. En hoe gras als brandstof gebruikt kan worden.

  1. Net als het hele automaffiabeleid van HKW, die zelfs geen berekening van die zonnepanelen icm dat elektrisch rijblik durft te publiceren:

   De VARA is helemaal wild van auto's, maar hiermee komt VARA's "Vroege vogels" in botsing met z'n eigen principes. Het miljeu. Je kan als VARA's "Vroege vogels" natuurlijk niet ronkend tussen Leiden (waar Bentveld woont) en Hilversum heen en weer jakkeren. Daarom heeft de VARA (alweer) z'n oog laten vallen op de Tesla, een zoemende sportwagen met een vermogen van 248 pk, waarmee een elektronisch begrensde snelheid van 201 km/u gehaald kan worden. Kosten van dit speeltje, € 100.000.-

   Oom agent, pak je bonnenboekje maar vast, het kan er wel af.

   De VARA zette zijn uitzending over het elektrische rijblik door. Hiermee begeeft de VARA zich in het criminele circuit, de VARA suggereert namelijk dat je de elektrische auto met zelf opgewekte stroom kunt opladen? Een stelletje oplichters. Rekensommetje. Om een rijblik te laten rijden is dagelijks 20 KWU nodig. Stel er ligt 2 KW aan PV-panelen op je dak. Dan moet de zon 10 uur schijnen om die akku op te laden. Onder gunstige omstandigheden!

   Peugeot werkt aan auto die rijdt op lucht

   Tesla S is groenste auto 2013?
   http://klimaatkombi.nl/El-rijden/Elektrisch%20rij
   http://www.zonnefabriek.nl/berekenformulier-zonne

Reacties zijn gesloten.