Elektrisch rijden is populair en niet alleen als het gaat om auto’s. Steeds meer mensen kiezen voor ‘gestekkerde’ tweewielers, zoals een elektrische fiets of scooter.
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische tweewieler
Volgens het RIVM gebruikt bijna een derde van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets. Deze manier van vervoer is het meest populair onder ouderen. De belangrijkste reden voor deze groep is de gezondheid. Jongeren die hun rijbewijs nog niet hebben, geven aan e-bike te gebruiken om sneller van A naar B te komen.
Ook het aantal elektrische scooters blijft stijgen. Met als grootste aandeel de snorfiets (meer dan de helft), daarna de speedpedelec en bromfiets. Deze groei zou iets kunnen stagneren, doordat sinds 2023 voor e-scooters minimaal een jethelm verplicht is. Let op: verwar een jethelm niet met een veel dunnere ‘pothelm’ zonder keurmerk.
Daarnaast maken ook steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheid om een (tweede) benzineauto in te ruilen voor een elektrische fiets. CO2-vrij de weg op met een elektrische fiets of scooter? Hieronder vind je vijf handige aandachtspunten
1. Batterij en oplaadpunten
De batterij is het hart van elke elektrische fiets of scooter. Het is daarom handig dat je weet hoe lang je accu mee kan en wat je te rijden afstand (actieradius) is. Houd rekening met verschillende batterijprestaties afhankelijk van factoren zoals snelheid, soort terrein en weersomstandigheden. Een extra accu is prijzig, dus vooral wanneer je langere afstanden maakt, speur van tevoren naar oplaadpunten op je route.
Maak daarnaast zo efficiënt mogelijk gebruik van je stalen ros, zoals door een constante snelheid. Dit is beter voor het milieu én voor de actieradius van je accu.
2. Onderhoud en service
Regelmatig onderhoud zorgt niet alleen dat je elektrische trots mooi blijft. Het is ook essentieel om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Echt geen overbodige luxe dus. Volg de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant en zorg dat je elektrische fiets of scooter regelmatig wordt gecontroleerd door een professionele monteur. Houd ook de bandenspanning en remmen in de gaten, aangezien deze invloed hebben op je veiligheid en actieradius.
3. Safety first
Een grote groep mensen ervaart het dragen van een helm niet bepaald als plezierig of mooi. En toch is het advies deze voor je eigen veiligheid altijd te gebruiken. Ongeacht het type vervoermiddel en of het (nog niet) wettelijk verplicht is. Het kan ernstig letsel in veel ongelukken voorkomen. De beste optie voor de scooter is een goedgekeurde integraalhelm; zo’n helm beschermt niet alleen je hoofd, maar ook gezicht en oren. Let wel op de pasvorm, want een te krappe helm zit niet alleen onprettig, het is ook onveilig. Voor de elektrische fiets kun je kiezen voor een zogenoemde speedpedelec-helm. Deze beschermt het grootste deel van je schedel.
Houd je verder natuurlijk netjes aan de verkeersregels en zorg dat je in het donker goed zichtbaar bent. Overweeg bijvoorbeeld de aanschaf van reflecterende kleding of accessoires.
4. Weersinvloeden
Op een elektrische fiets of scooter zit je niet droog en windvrij zoals in een auto. Dit is even wennen, maar met de juiste kleding en bescherming hoeft dat zelfs in ons kikkerlandje geen enkel probleem te zijn. Het gaat hierbij met name om waterdichte kleding en het beschermen van de elektrische onderdelen bij regenachtige omstandigheden.
Bij koud weer kan de batterijprestatie afnemen, dus houd hier rekening mee en overweeg extra voorzorgsmaatregelen. Ook beslaat het vizier van je helm bij kou snel. Dit kun je makkelijk oplossen met een pinlock-vizier, een soort dubbele beglazing. Deze heb je al voor een paar tientjes en bij sommige helmen zit die ook al ingebouwd.
5. Verzekering
Last, maar zeker niet least; zorg voor een passende verzekering van je elektrische fiets of scooter. Voor deze laatste is minimaal een WA-dekking verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Ook voor een elektrische fiets is een verzekering zeker de overweging waard. Zo loop je geen risico bij beschadigingen. Daarbij zijn e-bikes helaas steeds populairder als roofgoed. Je kunt je daarom verzekeren tegen diefstal en zelfs voor hulp onderweg.
Met deze tips ga je duurzaam, veilig en goed voorbereid op pad met je elektrische fiets of scooter!