De voordelen van een elektrische scooter ten opzichte van een auto

De keuze voor je dagelijkse vervoer kan onder de eindstreep een groot verschil maken voor het klimaat. Het meest milieuvriendelijke is natuurlijk de benenwagen, fiets, bus of trein. Woon je afgelegen, dan is dit misschien net iets te onpraktisch. Waarschijnlijk heb je in dat geval weleens een elektrische scooter overwogen. Wat zijn de voordelen hiervan ten opzichte van een auto?

Milieuvriendelijker dan een brandstofauto

Er bestaat nog steeds discussie over de milieuvriendelijkheid van elektrisch rijden ten opzichte van zuinige brandstof auto’s. Want alhoewel een EV geen CO₂-uitstoot onder het rijden heeft, is dit wel het geval bij de productie van de accu’s en elektriciteit. Ook vragen al die accu’s veel kostbare grondstoffen, zoals lithium, nikkel en kobalt. Toch wijzen de meeste onderzoeken uit dat over de gehele levensduur, een elektrisch voertuig veel zuiniger is dan een brandstof variant. Omdat een elektrische scooter ook nog eens veel lichter is dan een auto, is de milieu-impact hiervan in ieder geval een stuk lager dan een brandstof auto!

Een elektrische scooter is goedkoper dan een stekker auto

Elektrische scooters zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu, ook voor je portemonnee. De kosten per kilometer zijn aanzienlijk lager dan die van een gemiddelde auto. En al helemaal met de huidige brandstofprijzen. Veel mensen overwegen een elektrische auto, maar laten zich tegenhouden door de grote investeringskosten. Bij een e-scooter is dit bedrag veel lager. Deze kun je al aanschaffen vanaf ongeveer € 1250. Bovendien is het onderhoud veel minder dan bij een stekker auto.

Vaarwel volle parkeerplaatsen

Zo vervelend, eenmaal op je bestemming erachter komen dat er geen enkel vrij parkeerplekje in de buurt is. Dit is met de elektrische scooter een stuk makkelijker. Deze compacte voertuigen vinden met gemak hun weg naar zelfs de kleinste parkeerplekken. Geen gedoe meer met krappe parkeergarages of wanhopig ronddraaien op zoek naar een geschikte plaats. Gewoon parkeren, vergrendelen en gaan!

Snel van A naar B in de binnenstad

De elektromotor is altijd startklaar en geeft meteen het volle vermogen, ook bij lage temperaturen. Moeilijk op gang komen met je scooter is verleden tijd. Daarbij is de stad tegenwoordig vaak een wirwar van auto’s die vastzitten in eindeloze files. Maar daar heb jij als bezitter van een elektrische scooter geen last van. Hiermee manoeuvreer je je soepel tussen de auto’s in de stadsjungle door. Geen stress meer over vertragingen en je bestemming bereiken zonder gedoe.

Opladen in plaats van tanken

Met een elektrische scooter laad je binnen een paar uur eenvoudig via het stopcontact thuis of het werk. Geen gedoe met de steeds hogere brandstofprijzen of zorgen over de afstand tot het dichtstbijzijnde tankstation. Het enige wat je hoeft te doen is je scooter aansluiten en wachten tot hij volledig is opgeladen.

En de nadelen?

Eerlijk is eerlijk, een elektrische scooter heeft natuurlijk ook nadelen vergeleken met een energiezuinige auto. Zo zit je er bij slecht of koud weer een stuk minder comfortabel bij dan in de auto. Alhoewel je je daar wel op kunt kleden. Daarbij is deze manier van vervoer niet heel geschikt voor langere afstanden en kun je minder personen en bagage meenemen. Ook kun je het dragen van een helm als nadeel zien. Sinds begin vorig jaar is dit namelijk voor alle soorten elektrische scooters verplicht. Het heeft dus weinig zin om je haar piekfijn in model te brengen voordat je weg gaat.

Met name vanuit kosten- en milieu oogpunt heeft de elektrische scooter absoluut voordelen ten opzichte van de auto. De elektrische scooter is vooral ideaal als alternatief voor een tweede auto.

Over de schrijver