5x elektrische transportmiddelen die je kunt gebruiken in het bedrijfsleven 

Dat elektrisch rijden beter is voor het milieu hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Er rijden dan ook jaarlijks steeds meer mensen in een elektrische auto. Er wordt zelfs gezegd dat we over een aantal jaar allemaal elektrisch moeten gaan rijden. Maar ook in het bedrijfsleven kan het gebruik van elektrische transportmiddelen veel voordelen opleveren. De laatste tijd zijn er dan ook op dit vlak vele ontwikkelingen geweest. En zijn er veel transportmiddelen zoals bijvoorbeeld elektrische heftrucks verkrijgbaar. In dit artikel vertellen we je meer over 5 elektrische transportmiddelen die de zakelijke markt veroveren.

Elektrische Heftruck

Zoals net al even kort benoemd; de elektrische heftruck. Hoewel veel bedrijven nog altijd gebruik maken van een heftruck met verbrandingsmotor, wordt de heftruck met elektrische aandrijving steeds populairder. Dit komt omdat heftrucks vooral binnen gebruikt worden en je op deze manier geen last hebt van uitstoot van gassen. Ook zijn elektrische heftrucks een stuk stiller in gebruik doordat er minder bewegende onderdelen in een elektrische motor zitten. Hierdoor wordt er minder overlast ervaren op de werkvloer van de  heftrucks. Doordat er minder bewegende onderdelen in de motoren zitten kan er minder slijtage ontstaan, en is een kans op een defect dus ook minder groot. Je hebt dus aan een elektrische heftruck een stuk minder onderhoud.

Elektrische Orderpicktrucks

In de transport en logistiek sector wordt regelmatig gebruik gemaakt van een orderpicktruck.Dit is een truck die gebruikt wordt voor het verzamelen van goederen. Door gebruik te maken van een orderpicktruck kun jij sneller en effectiever goederen verzamelen. Er zijn twee soorten orderpicktrucks; de horizontale en de verticale. De horizontale truck wordt gebruikt voor pakketten die op ooghoogte liggen. De verticale truck kan gebruikt worden voor goederen op andere hoogtes. Het gebruik van een elektrische orderpicktruck is milieuvriendelijk, snel, wendbaar, stil en uitstootvrij.

Elektrische Palletwagen 

Een palletwagen wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen op pallets. Palletwagens zijn te onderscheiden in elektrische palletwagens en handmatige palletwagens. Elektrische palletwagens worden aangedreven door een accu. Een handmatige palletwagen wordt op menskracht aangedreven. Afhankelijk van de gebruiksdoeleinde kun je de keuze maken tussen een handmatige wagen of een elektrische wagen. Voor korte afstanden voldoet een handmatige palletwagen. Moeten jij of jouw medewerkers langere afstanden afleggen en zware ladingen vervoeren, dan is het gebruik van een elektrische palletwagen aan te raden.

Elektrische Stapelaars

Een stapelaar is vergelijkbaar met een palletwagen, alleen heeft een stapelaar ook nog een mast. Hierdoor kun je ook in de hoogte werken. Stapelaars worden veelal gebruikt voor kleine stellingen waardoor je niet meteen een heftruck nodig hebt. Een elektrische stapelaar hoef je niet te duwen omdat deze zijn voorzien van een elektrische aandrijving. Omdat een stapelaar honderden kilo’s aan lading kan vervoeren, geen overbodige luxe. Met een elektrische stapelaar kun je pallets alleen in de lengte tillen, anders kan het voorkomen dat de pallets breken.

Elektrische vervoersmiddelen

Ook voor buiten de bedrijfsmuren wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van elektrische auto’s busjes of zelfs vrachtwagens. Vooral dat laatste is nog volop in ontwikkeling, maar op de lange termijn zeker noodzakelijk. Veel grote steden proberen nu al grote trucks en zware vrachtwagens te weren door het invoeren van milieuzones en milieustickers. Door het inzetten van elektrische busjes of vrachtwagens heb je toch de mogelijkheid om als bedrijf in een grote stad goederen te kunnen leveren. In de toekomst zal hier dus zeker nog veel meer op ingespeeld gaan worden.

Hoewel het inzetten van elektrische apparaten en transportmiddelen nog volop in ontwikkeling is, zal dit in de toekomst absoluut de norm gaan worden. We moeten immers allemaal ons steentje bijdragen aan duurzaamheid en een gezonder en leefbaar milieu.

Over de schrijver